Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dansko DA za Hrvatsku

Jedna od bogatijih zemalja EU Hrvatima neće ograničavati zapošljavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danski je parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor. Pretposljednja je to zemlja koja je podržala Hrvatsku kao članicu EU. Preostala je još samo Njemačka.

Jednoglasno je 113 zastupnika Danskog parlamenta reklo DA za Hrvatsku kao 28 članicu EU. 'Želim naglasiti da je danas lijepo biti Hrvat u Kopenhagenu, osjetiti prijateljstvo Danske', rekao je predsjednik Sabora Josip Leko

Pročitajte i ovo Hrvatska atrakcija u Kopenhagenu - 1 Veliko proširenje Hrvatska atrakcija u centru Kopenhagena: "Prekrasan, nov i zabavan..." Nesretna zaposlenica SRETAN VAM PRAZNIK RADA I prema ovoj smo ljestvici na dnu: Pogledajte koliko po satu zarađuju Hrvati, a koliko ostali građani EU-a

'Mi smo prijatelji i saveznici, a sad smo postali i obitelj. Ja se veselim još i boljoj suradnji između Hrvatske i Danske', rekao je Nicolai Wammen,  ministar za europske poslove Dansk. Danska neće Hrvatima braniti zapošljavanje u njihovoj zemlji. Od Danaca Hrvatska očekuje investicije. 'Hrvatska garantira sigurnost ulaganja u Hrvatsku', dodao je Leko. 

>> Kako to rade Danci?

Danska je malena ali bogata zemlja. Od oko 5 i pol milijuna stanovnika nezaposlenih je oko 170 tisuća. 'Ako mislite tu opstati, morate puno raditi i učiti, oni daju mogućnosti radu i trudu. Evo, trud se isplatio', rekao je Ivan Jurić, ugostitelj Kopenhagen. Ivan Jurić dio je male hrvatske zajednice u Danskoj. U centru Kopenhagena ima restoran s tradicionalnom hranom dalmatinske zagore i Hercegovine. Hrvatska u Uniji za njega je dobra vijest.

"O pa to je fantastično, više mi neće biti problem uvoziti hrvatska vina, do sada su Danska pravila bila jako komplicirana', rekao je Jurić. Danska je jedna od starijih zemalja članica Unije, no po mnogočemu nije tipična. u Danskoj se ne viore europske, već samo nacionalne zastave. Nisu htjeli euro za valutu, već su zadržali dansku krunu.

'Kao samostalna nacija ne mogu opstati i svojim članstvom u Uniji jako puno prosperiraju', rekao je Berislav Tomičić, predsjednik hrvatske klturne udruge u Danskoj. Danci slove kao jedni od najsretnijih naroda u Europi. 'To se tumači jednim ujednačenim životnim standardom i homogenim društvom', dodao je Tomičić. Danci Hrvatsku znaju po Jadranu i sportu, a svijet Dansku po vikinzima, ali i Hansu Christijanu Adersenu te njegovoj Maloj sireni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene