Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Socijalna prava u EU

Kako to rade Danci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava radnika migranata, koji traže posao unutar zemalja EU riješena su posebnom Regulativom. Na taj su način radnici zaštićeni od rizika, kao što je zdravstveno, mirovinsko i socijalno osiguranje.

EU Regulativa o socijalnoj sigurnosti koordinira prava radnika migranata, koji traže posao unutar zemalja EU. To znači da su ti radnici zaštićeni od rizika, kao što je zdravstveno, mirovinsko, socijalno osiguranje. Bilo koje pravo iz sustava socijalne sigurnosti, koje vrijedi u jednoj zemlji mora biti regulirano i u drugoj zemlji. To ujedno znači da radnici moraju biti jednako tretirani kao i svaki drugi stanovnik matične zemlje.

Pročitajte i ovo Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku Mette Frederiksen pozvala i druge da to učine Danska premijerka: "Svu artiljeriju koju imamo poslat ćemo Ukrajini"

Što 'pokriva' EU socijalna pomoć

Sustav socijalne pomoći u Europi podrazumjeva posvećenost cilju pune zaposlenosti, socijalne zaštite za sve građane, socijalne uključenosti i demokracije. Zbog različitog fokusa u različitim europskim državama socijalni se modeli dijele u četiri skupine - nordijski, anglo-saksonski, mediteranski i kontinentalni. Svakako je dobro provjeriti u zemlji u kojoj se traže prava kako su ona regulirana i koja je institucija nadležna za što te kojom je zakonskom regulativom definirano ostvarivanje prava iz sustava socijalne sigurnosti.

>> Iz EU stižu upiti za hrvatske radnike: Doznajte koja su zanimanja tražena!

Jedna od ideja, koja definira Europsku uniju je i sustav socijalnih potpora. Uvjerenje da je država odgovorna za brigu o svojim građanima rašireno je u svim zemljama članicama i postalo je vrsta zajedničke kulture izjednačavajući u mišljenju 27 nacionalnosti.

Želite studirati i imati obitelj istovremeno?  Danska će se pobrinuti za vas!

Sustav socijalne brige i sigurnosti u Danskoj, kao i u drugim zemljama Europske unije, općenito obuhvaća besplatnu zdravstvenu skrb, potporu za dugoročnu nezaposlenost, brigu za trudnice i povlastice za brigu o djeci.

U Danskoj studenti, koji redovito studiraju mogu živjeti u bračnoj ili  izvanbračnoj zajednici i imati djecu, te iako nemaju posao, uzdržavanje obitelji im je omogućeno zahvaljujući potporama danske vlade. Svi redoviti studenti studij mogu pohađati potpuno besplatno i mjesečno primati stipendiju,  koja mjesečno iznosi i više od 800 eura.

Djeca studenata-roditelja pohađaju vrtić, koji se nalazi u kampusu, a njihovi roditelji-studenti primaju novčanu naknadu, koja im služi kao pomoć u uzdržavanju. Redovnim studentima Vlada daje petogodišnju potporu, a studenti-roditelji mogu dobiti dodatnu potporu od Vlade u vremenu od 12 mjeseci - 6 mjeseci majka i 6  mjeseci otac. Ovakvim sustavom potpora potiče se ne samo obrazovanje, nego i natalitet.

Fond za osiguranje nezaposlenih pune poslodavci i radnici

Osiguranje nezaposlenosti je dobrovoljno, fondovi tog osiguranja raspodijeljeni su po različitim granama, a središnji je fond u nadležnosti Ministarstva rada. Doprinose za osiguranje u slučaju nezaposlenosti plaćaju zaposlenici i poslodavci.

Dodatni izazovi za koje se nalaze različita rješenja su i u rigidnosti tržišta rada. Teško je otpustiti radnika što otežava zapošljavanje novih. Danska je čini se našla rješenje u svom sustavu 'fleksigurnosti', koji poslodavcima daje više slobode u otpuštanju i zapošljavanju, a država pruža potporu otpuštenima u novcu i kroz stjecanje novih znanja i vještina potrebnih za ponovno zapošljavanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene