Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna reakcija

PORUKA IZ JU JASENOVAC Osudili Mesićeve izjave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javna ustanova Spomen područje Jasenovac osudila je u četvrtak izjave bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je 1992. godine, između ostalog, izjavio da je ustaški logor Jasenovac bio radni logor i da su zatočenici ulaskom u logor ustvari bili spašeni.

U svom priopćenju JU Spomen područje Jasenovac osudila je Mesićeve izjave prenesene u medijima, ističući da je taj logor bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta.

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Stjepan Mesić divljanje, ustašizacija, fašizacija Mesić iz Jasenovca: "Neka se HOS ponovno registrira bez pozdrava 'Za dom spremni'. Nezakonit je"

"Koncentracijski logor Jasenovac je bio najveći logor na teritoriju Nezavisne Države Hrvatske te je imao više funkcija od kojih posebno treba istaknuti da je bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta", stoji u priopćenju.

Tezu koju je u svom istupu iznio Mesić, da su ulaskom u logor Jasenovac ljudi bili spašeni, ocijenili su uvredljivom za sve žrtve, njihove obitelji te preživjele zatočenike logora Jasenovac.

Napominju da ako se govori o "radnom logoru", može se govoriti isključivo o prisilnom radu koji je najčešće služio kao metoda mučenja i dehumaniziranja zatočenika.

JU Spomen područje Jasenovac kroz priopćenje želi ukazati na činjenicu da je svatko odgovoran za svoje postupke i izgovorene riječi u javnom prostoru, kada god da su izgovorene. Svaki oblik govora mržnje, relativiziranja ili poricanja zločina ocijenili su neprihvatljivim.

Bivši predsjednik Mesić se u međuvremenu ispričao javnosti za te izjave. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene