Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski premijer Shinzo Abe izrazio je u srijedu na summitu Azija-Afrika u Džakarti "duboko žaljenje" zbog agresije njegove zemlje tijekom Drugog svjetskog rata, no nije se ispričao što bi moglo naljutiti Kinu i Južnu Koreju.


Govoreći o načelima mira prigodom 60. obljetnice konferencije u Indoneziji na kojoj je rođen Pokret nesvrstanih, Abe je prisutnim izaslanicima, među kojima kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, poručio: "Japan, uz osjećaje dubokog žaljenja vezano uz zadnji rat, obećaje da će ostati nacija koja će se uvijek držati tih istih načela, bez obzira na okolnosti".

Vezani članci Slika nije dostupna Hollande usred Tokija Japance nazvao 'kineskim narodom'! Slika nije dostupna Japanci ljute susjede posjetom spornom svetištu

Glasnogovornik japanske vlade u Tokiju kazao je da su u tijeku pripreme za susret Shinza Abea i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, u okviru summitu na kojem su dvojica čelnika izmijenila stisak ruke prije početka sastanka.

Japanski sud zabranio pokretanje dvaju nuklearnih reaktora

Novi susret dvojice čelnika bio bi važan znak pomirbe nakon dugogodišnjih bilateralnih tenzija glede japanskog militarizma tijekom Drugog svjetskog rata i sadašnjih teritorijalnih razmirica.

Abeov govor na otvaranju summita Azija-Afrika pomno je praćen uoči deklaracije koju bi trebao objaviti povodom 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata za nekoliko tjedana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook