Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan državnosti Hrvatske

Janez Janša pozvao da se proširi prostor slobode: "Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Janez Janša došao je u HNK i sastao se sa premijerom Andrejem Plenkovićem povodom obilježavanje hrvatskog Dana državnosti. Tom prilikom pohvalio je napore naše zemlje u europskim integracijama te pozvao na širenje prostora slobode koji je Europa izgradila.

Slovenski premijer Janez Janša u subotu je stigao u Zagreb na svečani koncert povodom Dana državnosti, kazavši kako se Hrvatska i Slovenija, države sličnih povijesti, danas zajedno bore kako bi Europa bila slobodna i cjelovita. Janša je bio i na svečanom koncertu koji se tim povodom održao u HNK-u.

Pročitajte i ovo Profesor Marko Milosavljević s Fakulteta za društvene znanosti u Ljubljani Nakon izbora Stručnjak o promjeni vlasti u Sloveniji: "Zemlja je postajala kolonija Mađarske. To ljudima nikako nije bilo blisko" Marko Balen Prekretnica u politici Reporter Dnevnika Nove TV iz Ljubljane o razlozima zbog kojih su ljudi glasali protiv Janše, ali jednom mogućem problemu za Hrvatsku

"To su bili trenuci velikih rizika i hrabrosti, kako za Sloveniju, tako i za Hrvatsku“, rekao je Janša o stjecanju samostalnosti dviju država. Slovenskog kolegu, svog prijatelja i dobrog susjeda Hrvatske pred Kazalištem je dočekao premijer Andrej Plenković.

"Prisjećamo se koraka koje smo napravili da bi se riješili jugokomunističkog jarma. Danas su Slovenija i Hrvatska članice Europske unije i NATO-a, skupa se borimo za to da bi se Europa širila i da bi u cijelosti postala slobodna“, naglasio je slovenski premijer, dodavši kako su dvije zemlje sada u položaju da pomažu drugim državama koje "žele da se prostor slobode širi“.

Janša je tom prigodom pozvao Plenkovića na slovenski Dan državnosti 25. lipnja. Šest dana kasnije Slovenija po drugi put u povijesti preuzima predsjedanje Europskom unijom. Slovenski premijer čestitao je Plenkoviću na uspješnom hrvatskom predsjedanju u prvoj polovici prošle godine koje se odvilo u "vrlo zahtjevnim okolnostima" pandemije.

Plenković je rekao kako je siguran da će Hrvatska tijekom slovenskog predsjedanja imati snažnu potporu Ljubljane za članstvo u šengenskom prostoru i eurozoni. Osim ta dva cilja, premijer je povodom Dana državnosti rekao kako Hrvatska kao vanjskopolitički cilj ima još samo članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

"Što se nas tiče, s obzirom na veličinu zemlje, mi smo sve naše zadaće ispunili“ kad se ostvare ta tri cilja, istaknuo je Plenković.

Poručio je kako Hrvatska u četvrtom desetljeću svoje demokracije treba dalje jačati svoje institucije, demokraciju i gospodarstvo, jačati socijalnu uključenost, još se čvršće pozicionirati u EU-u i NATO-u te pratiti globalne trendove "da uđemo u taj vlak zelene i digitalne tranzicije“.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene