Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuerk 'za'

Janša protiv pregovaračkih pozicija Slovenije u sadašnjem obliku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik slovenske oporbe Janez Janša izjavio je da pregovaračke pozicije slovenske vlade o granici s Hrvatskom nemaju dvije ‘za Sloveniju ključne točke’ te da njegova stranka zato neće glasovati za početak sklapanja sporazuma s Hrvatskom o arbitraži, dok je slovenski predsjednik Danilo Tuerk podupro premijera Pahora.

‘Protivimo se namjeri vlade da u inicijativi za zaključivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom ispusti dvije za Sloveniju ključne točke jer time slabimo svoj pregovarački položaj’, rekao je Janša na konferenciji za novinare govoreći u maratonskoj sjednici parlamenta koja je završena u utorak rano ujutro. Na toj je sjednici, po riječima predsjednika parlamenta Pavla Gantara, parlamentarna većina odbila amandmane Janšinih Slovenskih demokrata, Slovenske pučke stranke i Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke da se deblokada hrvatskih pristupnih pregovora veže uz ‘jača jamstva’ da će granično pitanje s Hrvatskom biti riješeno do njena ulaska u EU i da se u tom smislu postave ‘čvrsti rokovi’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije mu jasno zašto je Pahor išao u Zagreb Janša: 'Dobro je da još nismo ništa potpisali' Slika nije dostupna Zatražili hitno zasjiedanje Slovenska oporba protiv dogovora Pahor-Kosor

>> 'Ovo je lošije od drugog Rehnovog prijedloga'

Objašnjavajući tijek sjednice, Janša je ponovio kako su pregovaračke pozicije Slovenije pred ponovni početak razgovora o graničnom pitanju s Hrvatskom ‘slabije od drugog Rehnova prijedloga’. U sadašnjem okviru za pregovore, koje je Pahor u ponedjeljak predstavio stranačkim liderima i parlamentu, nema formulacije o ‘kontaktu slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama’, što je ‘ključni interes Slovenije’, a niti vremenskog okvira za završetak arbitražnog postupka iz kojega bi se dalo vidjeti da će granično pitanje biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU’, rekao je Janša. Dodao je da zato njegova stranka neće glasovati za početak arbitražnog postupka s Hrvatskom ako Pahor i vlada ne promijene pregovaračke pozicije.

'Pravedno granično rješenje'

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da će temelj ‘arbitražnog sporazuma koji je praktično već napisan i pooznat objema stranama’ biti tzv. ‘drugi Rehnov prijedlog’ koji spominje kontakt, odnosno poveznicu Slovenije s otvorenim morem, te da je uvjeren kako će se u tom postupku doći do ‘pravednog graničnog rješenja’ i da bi granično pitanje, kako se nada, moglo biti riješeno do ulaska Hrvatske u EU. Oporba se, međutim, suprotstavila takvoj interpretaciji i tvrdi da Slovenija iz dokumenta koje im je predstavio Pahor nema takva jamstva.

Podrška Tuerka

Premijera Pahora u njegovim nastojanjima da se dogovor s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor o deblokadi i novim razgovorima o arbitraži i ostvari podupro je slovenski predsjednik Danilo Tuerk, koji je i sam u ponedjeljak bio nazočan razgovorima Pahora i stranačkih lidera o arbitraži i deblokadi. ‘Arbitražni sporazum koji je predstavio premijer temelji se na drugom prijedlogu što ga je sredinom lipnja iznio europski povjerenik Olli Rehn. Ocjenjujem ga pozitivno, kao predsjednik države i kao profesor međunarodnog prava’, rekao je Tuerk u utorak novinarima nakon svog susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem koji je doputovao u dvodnevni službeni posjet Sloveniji.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene