Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pita se zašto je bila potrebna blokada

Janša: Ne razumijem Pahorovu igru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša, koji vodi najjaču oporbenu stranku u Sloveniji, izjavio je da je rezultat prošlotjednog dogovora Boruta Pahora i Jadranke Kosor loš ukoliko iza njega ne stoji nešto o čemu Janša ne zna.

'Ako je rezultat samo ono što je navedeno u pismu hrvatske premijerke švedskom predsjedništvu Europske unije, onda je slovenska politika pala na ispitu', rekao je Janša u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju Kanal A danas kasno poslije podne.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Janša je za prijevremene izbore Slovenska vlada ostala bez većine

>> Slovenija će odblokirati samo 11 od 14 poglavlja

Janša je time reagirao na nagađanja u slovenskim medijima da je hrvatska premijerka Pahoru u petak obećala da će prihvatiti rješenje iz drugog prijedloga povjerenika EU Ollija Rehna iz sredine lipnja. U tom se prijedlogu kao mogućnost spominje 'poveznica' (junction u engleskom izvorniku) slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem, što se u Sloveniji tumači kao izravan dodir s međunarodnim vodama.

Janša je rekao da o predmetu 'tihe diplomacije' koja se između Zagreba i Ljubljane vodila šest tjedana ne zna ništa, da ne zna ništa o navodnom 'tajnom protokolu', iako se nada da je Hrvatska dala i druga jamstva da će granica biti riješena. U suprotnom, tvrdi Janša, slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora nije imala smisla. Slovenska je vlada ranije pompozno naglašavala da neće dati suglasnost na nastavak hrvatskog pristupnog procesa ako ne dođe do rješenja graničnog pitanja, a sada je tu suglasnost dala iako granično pitanje nije riješeno, rekao je Janša.

Mnogi će se sada pitati zašto je blokada bila potrebna

Ustvrdio je da Pahor za rješenje graničnog spora nije dobio čvršća jamstva nego da se u izjavi hrvatske strane švedskom predsjedništvu samo ponavljaju načela koja su bila sadržana i u sporazumu o izbjegavanju graničnih incidenata s Brijuna. Taj su sporazum prije četiri godine na zajedničkoj sjednici dviju vlada na Brijunima postigli on i tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader. 'Ja tu igru ne razumijem i mnogi će se sada pitati zašto je blokada bila potrebna', rekao je bivši predsjednik slovenske vlade, kritično govoreći kako Pahor dogovorom nije dobio ono što je htio i što je tzv. slovenski nacionalni interes.

Upitan hoće li njegova stranka podržati dogovor Pahora i Kosor, Janša je odgovorio da potvrda dogovora ne ovisi o njegovoj stranki nego o vladi koja ima većinu, te da će stajalište njegovih Slovenskih demokrata (SD) prema dogovoru i nastavku razgovora o granici s Hrvatskom ovisiti 'o sadržaju' dogovora i budućeg sporazuma o arbitraži. 'Vladajuća koalicija za to ne treba našu stranku, odnosno potrebna joj je naša potpora samo ako je kako se čini postigla loš dogovor', rekao je Janša za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV. Janša ne isključuje ni mogućnost da u slučaju da je dogovor loš njegova stranka pred ulazak Hrvatske u EU traži ratifikaciju arbitražnog sporazuma na referendumu.

O dogovoru Pahora i Kosor u utorak bi trebali odlučivati i članovi dvaju odbora u slovenskom parlamentu, odbora za vanjsku i odbora za europsku politiku. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene