Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak slijedeći tjedan

'Tražimo hitnu deblokadu pregovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sastao se u Bruxellesu s povjerenikom EK za proširenje Ollijem Rehnom i predao mu hrvatski odgovor na njegov prijedlog za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

'U skladu s najavama ja sam danas predao hrvatski prijedlog o tome kako mi vidimo rješenje ovog pitanja, kako nastaviti hrvatske pregovore i riješiti granično pitanje. Naš prijedlog je utemeljen na tri načela, jedno je razdvajanje graničnog pitanja od pregovaračkog procesa, drugo je nastavak naših pregovora, dakle hitna deblokada tih pregovora i treći je rješavanje graničnog pitanja u skladu s međunarodnim pravom, pred međunarodnim pravosudnim tijelom', rekao je ministar Jandroković nakon sastanka s Rehnom, koji je trajao više od sat vremena.

Pročitajte i ovo Izjava nakon sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe PRIJEDLOZI IDU NA VLADU Uranjeni božićni poklon? Umirovljenici dogovorili veće usklađivanje mirovina, uvodi se godišnji dodatak Slika nije dostupna Ništa ne gubi Tuerk: Arbitražom Slovenija jača pomorski status

>> Slovenija prihvaća Rehnov prijedlog jer smatra da ima realne izglede

Jandroković je dodao da će sada Komisija proanalizirati hrvatski prijedlog, kao što to čini i sa slovenskim te najavio da će se ponovno uskoro sastati s povjerenikom Rehnom i slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom te s predstavnicima predsjedničke trojke EU-a.

Češko je predsjedništvo potvrdilo da će se predsjednička trojka Europske unije - Francuska, Češka i Švedska - sastati u srijedu u Bruxellesu s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova te s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom kako bi razgovarali o rješavanju slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora. Na tom sastanku češko predsjedništvo predstavljat će ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, buduće švedsko predsjedništvo državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frank Belfrage, a prijašnju predsjedateljicu Francusku državni tajnik za europske poslove Bruno Le Maire.

Riješavanje graničnog spora ad hoc arbitražom?

Rehn je na posljednjem sastanku s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova 25. ožujka iznio nov prijedlog za rješenje graničnog spora, što bi trebalo omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.

Iz slovenskih izvora proteklih je dana procurilo u javnost kako povjerenik predlaže da se granični prijepor riješi ad hoc arbitražom do kraja ove godine. Po tom prijedlogu, predsjednika arbitražnog povjerenstva predložila bi Europska komisija, on bi izabrao još dva člana, a po jednog člana imenovale bi Hrvatska i Slovenija. Obje države trebale bi se unaprijed obvezati da će prihvatiti rješenje arbitražnog povjerenstva, a hrvatski pristupni pregovori trebali bi se odblokirati čim se postigne dogovor o arbitraži.

Sastanak predsjedničke trojke EU-a s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije i povjerenikom Rehnom održava se samo dva dana prije predviđene Međuvladine konferencije o pristupanju, održavanje koje je još neizvjesno, budući da se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ni zatvoriti nijedno od poglavlja. Iz izvora češkog predsjedništva rečeno je da će se o održavanju te pristupne konferencije odlučivati nakon sastanka u srijedu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene