Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je spremna Sloveniji omogućiti vrlo liberalan režim plovidbe i ribolova na moru, ali ne i prepustiti svoj teritorij, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Jandroković za slovenski list i naglasio da Zagreb cijeni napore Europske komisije, ali da spor konačno može razriješiti samo međunarodni sud.


Zagreb pozdravlja uključivanje Europske komisije u traženju rješenja za granično pitanje sa Slovenijom, jer 'treća strana može pomoći', rekao je Jandroković za Žurnal 24, ali i podsjetio da to bilateralno pitanje nije bio problem za uključivanje Slovenije u Europsku uniju. 'Konačno rješenje može se postići samo na osnovi međunarodnog prava i u dogovornom iznošenju tog pitanja pred neku od međunarodnih pravosudnih institucija', rekao je Jandroković.

Vezani članci Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru Granični prijelaz, ilustracija Nova pravila za prolaz kroz Sloveniju: Vlada u zadnji tren izmijenila odluku

'Izađimo pred sud i složimo se da ćemo poštovati odluku koju on donese. A bez obzira na to, Hrvatska je spremna jamčiti da će Slovenija imati pristup do otvorenog mora, te sve ostale privilegije po najvišim standardima koji postoje u svijetu', rekao je Jandroković.

Nakon što se odredi granična crta, Hrvatska je Sloveniji spremna omogućiti vrlo liberalan režim na moru što se tiče plovidbe i ribolova, ali 'nije spremna prepustiti svoj teritorij', poručio je ministar. Sada 'očekujemo odgovore što EK zapravo želi i kakav mandat će dobiti medijatorska skupina koja će pomagati u traženju obostrano prihvatljivih rješenja', rekao je Jandroković za slovenski dnevnik.

Jandroković je podsjetio kako bez obzira na tvrdnje da Slovenija mora imati teritorijalni izlaz na otvoreno more zbog ekonomskih interesa i luke Kopar, ta luka i sada prosperira, pa je zapravo najjača u sjevernom Jadranu, 'jača i od Rijeke i od Trsta'. Upitan je li zadovoljan sadašnjim odnosima dviju država, hrvatski ministar rekao je da nije, jer sadašnji pristup izaziva zaoštravanje odnosa između dva prijateljska naroda koji u povijesti nikad nisu imali međusobne probleme.

>> Zaoštravanje odnosa šteti slovenskoj kredibilnosti

>> 'Događaji u Sloveniji štete njima, a ne nama'

>> Većina Slovenaca protiv referenduma

>> 'Slovenske ucjene govore sve o njihovom europejstvu!'

>> Sabor odgovorio na slovensku Izjavu

'Žao mi je da su se odnosi pogoršali', rekao je hrvatski ministar te izrazio bojazan da bi sadašnja blokada mogla imati dugotrajne negativne posljedice u odnosima dva naroda, u odnosima 'između običnih ljudi', a to Hrvatska ne želi. Na političkim liderima je odgovornost da izbjegnu zamke koje bi mogle voditi u ekstremne situacije, rekao je ministar.

'Što se hrvatske politike tiče, ona nije talac ekstremnih skupina. Nećemo dopustiti da bilo kakvi nacionalisti ili ekstremisti kod nas preuzmu glavnu riječ', rekao je Jandroković. Hrvatski šef diplomacije vjeruje da će Slovenija naći rješenje i za pitanje koje se otvorilo s referendumskom inicijativom u Sloveniji oko hrvatskog ulaska u NATO.

'Očekujem da će se tu naći rješenje, dok je sudbina našega ulaska u EU još uvijek nejasna. Mi se ne možemo odreći dijela svog teritorija da bismo postali članica Unije', rekao je. 'No, ostajem optimist, a i naš premijer Sanader ima običaj reći da ne poznaje nijednog pesimista koji je uspješno postigao svoj cilj', rekao je Jandroković za slovenski dnevnik 'Žurnal'.