Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jagodnjak: Učenici 5. razreda ne pohađaju nastavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenici 5.a razreda, koji pohađaju nastavu na hrvatskome jeziku u Osnovnoj školi Jagodnjak, od 14. studenog ne pohađaju nastavu ili povremeno na nastavu dođe tek jedan učenik, potvrdila je u telefonskom razgovoru Sofija Glavaš, načelnica Odjela za inspekcijske poslove područne jedinice Osijek.

"Danas je ravnatelj pismeno izvijestio da je jedna učenica od šest učenika 5.a razreda došla na nastavu. Jučer učenici nisu bili na nastavi, a prekjučer je bio samo jedan", izjavila je Glavaš, dodavši kako je u školi jučer obavljen inspekcijski uvid u provedeni natječaj za nastavnike.

Pročitajte i ovo Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka Štetni spojevi Poznati rezultati najnovijih mjerenja kvalitete zraka u Osijeku, gradonačelnik Radić: "Želimo da se utvrde svi odgovorni" Škola - 4 Ovo morate znati Znate li zašto školski sat traje 45 minuta? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Kao što je poznato roditelji odbijaju slati djecu u školu tražeći da se vrate učitelji koji su radili na određeno vrijeme - hrvatskog jezika, matematike i povijesti, te smjenu ravnatelja i Školskog odbora.

Prosvjetne inspektorice, kako je rekla Glavaš, utvrdili su da
primljeni nastavnici ispunjavaju uvjete natječaja, međutim, kako je dodala, uobičajeno je da se nakon natječaja prime nastavnici koji su na tim mjestima radili na određeno vrijeme do objave natječaja.

"Ravnatelj je s malo više razumijevanja mogao izbjeći konfliktnu situaciju i organizirati nastavu u 5.a razredu da budu zadovoljni i roditelji i učenici", izjavila je.

Glavaš upozorava da Osnovna škola Jagodnjak nije sudski registrirana kao škola na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine, kako to često ističe njezin ravnatelj Milovan Ležaja. Ona je registrirana kao i svaka druga osnovna škola na području Republike Hrvatske. Osobitost je da se nastava u toj školi izvodi na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine, a na hrvatskom jeziku u matičnoj školi od 1. do 4. razreda u jednom kombiniranom razrednom odjelu za 14 učenika, zatim u 5.a razrednom odjelu za šest učenika te u područnoj školi Bolman u kombiniranom razrednom odjelu 3. i 4. razreda za osam učenika, pojasnila je.

Sofija Glavaš smatra kako ravnatelj nije kvalitetno pripremio i
organizirao početak nastave na hrvatskom jeziku u 5.a razredu u ovoj školskoj godini, jer je znao da u 4. razredu ima učenika koji će nastaviti 5. razred na hrvatskom jeziku.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Martin Oršolić izjavio je danas da još nisu dobili traženo očitovanje Školskog odbora. Dodao je da dobivaju kontradiktorne informacije od ravnatelja škole i roditelja te ako se utvrdi da Školski odbor ne funkcionira, da će tražiti od Skupštine osječko-baranjske županije njegovo razrješenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene