Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učenici 5.a razreda, koji pohađaju nastavu na hrvatskome jeziku u Osnovnoj školi Jagodnjak, od 14. studenog ne pohađaju nastavu ili povremeno na nastavu dođe tek jedan učenik, potvrdila je u telefonskom razgovoru Sofija Glavaš, načelnica Odjela za inspekcijske poslove područne jedinice Osijek.


"Danas je ravnatelj pismeno izvijestio da je jedna učenica od šest učenika 5.a razreda došla na nastavu. Jučer učenici nisu bili na nastavi, a prekjučer je bio samo jedan", izjavila je Glavaš, dodavši kako je u školi jučer obavljen inspekcijski uvid u provedeni natječaj za nastavnike.

Vezani članci Škola uz koronu, ilustracija Od ponedjeljka 16 županija mijenja način održavanja nastave: Ima i onih u kojima će se nastaviti fizički odlaziti u školu Učenici u razredu, ilustracija Pregled po županijama - A, B ili C model: Kako će se od sljedećeg tjedna odvijati nastava u pojedinim dijelovima Hrvatske

Kao što je poznato roditelji odbijaju slati djecu u školu tražeći da se vrate učitelji koji su radili na određeno vrijeme - hrvatskog jezika, matematike i povijesti, te smjenu ravnatelja i Školskog odbora.

Prosvjetne inspektorice, kako je rekla Glavaš, utvrdili su da
primljeni nastavnici ispunjavaju uvjete natječaja, međutim, kako je dodala, uobičajeno je da se nakon natječaja prime nastavnici koji su na tim mjestima radili na određeno vrijeme do objave natječaja.

"Ravnatelj je s malo više razumijevanja mogao izbjeći konfliktnu situaciju i organizirati nastavu u 5.a razredu da budu zadovoljni i roditelji i učenici", izjavila je.

Glavaš upozorava da Osnovna škola Jagodnjak nije sudski registrirana kao škola na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine, kako to često ističe njezin ravnatelj Milovan Ležaja. Ona je registrirana kao i svaka druga osnovna škola na području Republike Hrvatske. Osobitost je da se nastava u toj školi izvodi na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine, a na hrvatskom jeziku u matičnoj školi od 1. do 4. razreda u jednom kombiniranom razrednom odjelu za 14 učenika, zatim u 5.a razrednom odjelu za šest učenika te u područnoj školi Bolman u kombiniranom razrednom odjelu 3. i 4. razreda za osam učenika, pojasnila je.

Sofija Glavaš smatra kako ravnatelj nije kvalitetno pripremio i
organizirao početak nastave na hrvatskom jeziku u 5.a razredu u ovoj školskoj godini, jer je znao da u 4. razredu ima učenika koji će nastaviti 5. razred na hrvatskom jeziku.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Martin Oršolić izjavio je danas da još nisu dobili traženo očitovanje Školskog odbora. Dodao je da dobivaju kontradiktorne informacije od ravnatelja škole i roditelja te ako se utvrdi da Školski odbor ne funkcionira, da će tražiti od Skupštine osječko-baranjske županije njegovo razrješenje.