Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Definitivna zamjena za Polančeca?

'Nemam komentara, dovoljno je što znate da sam bio tamo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borislav Škegro jutros je, kako smo neslužbeno doznali, bio u Vladi.

Premijerka Jadranka Kosor danas je najavila da će idući tjedan odučiti tko će zamijeniti Damira Polančeca na mjestu ministra gospodarstva. No, kako se neslužbeno doznaje, Banske dvore jutros je posjetio bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija Borislav Škegro, što je potaknulo nova nagađanja kako će upravo on zamijeniti Damira Polančeca. 'Nemam komentara, dovoljno je što znate da sam bio tamo', rekao nam je Škegro telefonom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

Premijerka Kosor nije otkrila i je li Škegro potencijalni Polančecov nasljednik. 'Pregovori traju i mogu reći da su pri kraju. Ne mogu reći s kim, jer to ne bi bilo u redu zbog većeg broja ljudi s kojima razgovaram', Kratko nam je izjavila premijerka. No već početkom idućeg tjedna, obećaje kako otkriti će za koga se odlučila.

Nemam kometara, dovoljno je što znate da sam bio tamo, rekao nam je Škegro u kratkom telefonskom razgovoru Škegro je, kako smo i ranije izvještavali, odabir Andrije Hebranga. Hoće li preuzeti funkciju potpredsjednika Vlade ili ministra gospodarstva ovisi ne samo o premijerki već i o atmosferi u HDZ-u. Naime dio vladajuće strake Škegru ne smatra dobrim odabirom s obzirom da se njegovo ime veže za devedesete - godine koje su često kritizirane zbog financija i gospodarstva.

>> 'Polančec je vodio preuzimanje Podravke'

Kosor: razmišljam o punoj depolitizaciji nadzornih odbora

Kosor je izjavila i da razmišlja o potpunoj depolitizaciji nadzornih odbora čiji bi se članovi birali na javnim natječajima. 'Razmišljam o tome, i to ćemo vjerojatno i realizirati, da definitivno iz nadzornih odbora maknemo bilo kakav utjecaj politike', rekla je Jadranka Kosor na štandu na glavnome zagrebačkom trgu na kojem je HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang počeo prikupljati potpise za predsjedničku kampanju. Dodala je da je svojim suradnicima rekla da analiziraju učinke i način na koji bi se ta mjera mogla provesti te da vide koje je sve propise radi toga potrebno promijeniti. Premijerka ni danas nije odgovorila na pitanje tko će biti ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade. Rekla je kako razgovara s većim brojem ljudi, da su razgovori pri kraju te da još nije odlučila hoće li dužnost potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva obnašati ista osoba.

Kosor niti danas nije bila raspoložena za pitanja o Polančecovom nasljedniku i novom podpredsjedniku Vlade. Na pitanje hoće li ministar financija Ivan Šuker biti potpredsjednik vlade premijerka je odgovorila kako 'ne bi bilo dobro naklapati tko će što biti'. 'Rekla sam da ću odluku donijeti vrlo brzo, da će mogući kandidati prije toga morati odgovoriti na pitanje što možemo učiniti za gospodarstvo u krizi i koje poteze možemo povući. Sve ostalo su špekulacije, koje mogu malo i destabilizirati vladu', poručila je. Kosor je potvrdila da je dobila traženi ugovor o prodaji Ine mađarskome MOL-u te da će ga objaviti kako je i obećala, no nije htjela reći kada će to biti. Nije htjela komentirati međusobne prozivke bivšeg ministra Damira Polančeca i predsjednika Republike Stjepana Mesića za umiješanost u aferu s Podravkom. 'Ne mogu komentirati ono što govori predsjednik. Ja sam predsjednica vlade i radim svoj posao. Mislim da, zbog posla koji zajedno obavljamo, ne bi bilo dobro da komentiram predsjednika', objasnila je Kosor.

'HDZ ne zanima što se događa u drugim strankama'

Na molbu da komentira događaje u SDP-u pošto je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić krenuo u predsjedničku utrku rekla je kako HDZ ne zanima što se događa u drugim strankama. No, dodala je kako je sve što se događa u SDP-u bilo i očekivano te da su 'neke stvari u ovom trenutku postale vidljivije' nego prije. Na najave nekih medija o povratku Ive Sanadera u aktivnu politiku Kosor je rekla kako osobno nije čula da će se Sanader vratiti. Objasnila je i da je na štand na kojemu Hebrang prikuplja potpise došla kako bi poduprla predsjedničkog kandidata HDZ-a. 'Andriji Hebrangu u ovom trenutku želim dati punu i apsolutnu potporu i reći da ćemo kao stranka biti čvrsto uz njega i učiniti sve da njegov rezultat bude uistinu odličan', poručila je Kosor. Istaknula je kako je uvjerena da je Hebrang najbolji predsjednički kandidat. Priznala je da bi afere vezane uz HDZ i članove vlade mogle naštetiti Hebrangovoj kampanji, no vjeruje da će dobri potezi vlade, donošenje stabilnog državnog proračuna i rješavanje važnih pitanja, kako je rekla, biti dobra popudbina HDZ-ovu predsjedničkom kandidatu.

'Sigurno nikad ni jedna afera, ni išta slično tome, ne može koristiti nikome, ali Hebrang je hrabar i odlučan čovjek', rekla je Kosor. Komentirajući najavu slovenske vlade da će na hrvatsku jednostranu izjavu reagirati vlastitom protuizjavom, Kosor je kazala kako hrvatsku izjavu nitko ne može poništiti. 'Mi imamo svoj put koji smo zacrtali u trenutku kad smo objavili nacrt arbitražnog sporazuma', rekla je i najavila da će prije nego što u Sabor pošalje prijedlog ratifikacije arbitražnog sporazuma još jedanput okupiti predsjednike parlamentarnih stranaka. 'U Saboru će se donijeti konačna odluka i nadam se da će oni koji su bili aktivno i konstruktivno suzdržani ovoga puta nešto korigirati', zaključila je Jadranka Kosor. (Hina)

Mislite li da bi Škegro bio adekvatna zamjena za Polančeca?

  • Da
  • Ne, ista stvar
  • Ne, to je još gori izbor

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene