Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Kraćenje ljetne parlamentarne stanke sa sadašnjih dva na mjesec dana, prijedlog je s kojim će, krene li se u promjene Ustava, izaći naš saborski Klub', najavila je danas novinarima nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.


Stanka od mjesec dana uobičajena je u europskim parlamentima, kaže Jadranka Kosor, držeći da bi Sabor trebao raditi više i tako, možda, poboljšati ugled u očima javnosti.

Kosor se slaže da poluprazne saborske klupe i nedolazak zastupnika na sjednice nisu dobra slika u očima javnosti. Stoga bi, kaže, trebalo razmisliti da se u zastupničkim plaćama utvrdi fiksni i varijabilni dio, koji bi ovisio o tome koliko i kako koji zastupnik radi.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Šišljagić s premijerom o Ustavu: Još ćemo razgovarati Slika nije dostupna Nevenka Bečić: Predana sam radu kao pčelica i to znaju svi!

>> Uskoro susret bivših premijera s Milanovićem, Kosor otkrila teme razgovora

O nedolasku Keruma i sestre u Sabor: 'Bit će bolje od jeseni'

Na novinarsku primjedbu da ni članovi njezinog kluba (Željko Kerum i Nevenka Bečić) nisu redoviti u Sabornici, Kosor odgovara: 'Mislim da će od jeseni biti bolje'.

O razlozima njihova nedolaska nije govorila, a na ustrajavanje da kaže zašto ne dolaze, novinarima je preporučila da isto pitanje postave i predstavnicima drugih klubova i zastupnika koji također ne dolaze redovito na sjednice.

Kosor se požalila i da je njen klub bio zaobiđen u konzultacijama o sastavu novog saborskog tijela - Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora.

'Naš klub samo je dobio obavijest o članovima Odbora, to je praksa koja se mora promijeniti, kaže Kosor i najavljuje da će tim povodom na jesen predložiti sazivanje saborskog Predsjedništva sa svim klubovima kako bi se dogovorila pravila rada. Svi zastupnici su jednaki po Ustavu i zakonu, o osnivanju novog odbora, sa novim, većim moćima, moraju biti obavješteni svi klubovi i zastupnici', rekla je Kosor.

>> Kajin za promjenu Ustava kako zločini ne bi zastarjevali

Klub Jadranke Kosor i HGS-a podržava promjenu Ustava za ukidanje zastare za politički motivirana ubojstva


Najavila je da će njezin klub na jesen tražiti i novu preraspodjelu članstva u odborima. 'Među zastupnicima sam koji nisu ni u jednom odboru, a željela bih raditi, iako se taj posao ne plaća dodatno', rekla je Kosor.

Krene li se u najavljene promjene Ustava kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva, Klub Jadranke Kosor i HGS-a će ih podržati, iako se tim izmjenama, upozorava Kosor, neće promijeniti problem nastao izmjenama zakona o europskom uhidbenom nalogu.

Taj problem ostaje, jer ostaje činjenica da je Hrvatska promijenila neke odredbe tog zakona nakon ratifikacije pristupnog ugovora, kaže Kosor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju