Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako nam u ovoj krizi izvoz ne pada, izvoznici vape za vladinim poticajima. Okupljeni na 4. Liderovom Klubu izvoznika poručili su da od države očekuju konkretne mjere za dizanje konkurentnosti.


Hrvatska Vlada nije održala niti jednu sjednicu sa izvozom kao temom - upozorili su najveći hrvatski izvoznici. Smatraju da ih država mora snažnije poticati. Vladi su poslali svoje prijedloge.

Vezani članci Sjednica Vlade Razriješen državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar Giuseppe Conte Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu

'Postojeći modeli i poticaji koji postoje apsolutno nisu adekvatni', smatra Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson NT. No Kovačević Vladi za prvih 6 mjeseci ipak daje prolaznu ocjenu. 'U ovom periodu se dosta radilo međutim možda to još nije vidljivo prema nama izvoznicima na onaj način kako bi mi željeli', dodaje Kovačević.

Farmaceutski izvoznici drže da Vlada treba odlučiti koje industrije imaju potencijal i njih snažno poticati. 'Gdje ćemo moći ne naravno preko noći nego kroz određeni period vremena od 5 ili 10 godina etablirati hrvatsku državu na karti svijeta kao relevantnog igrača', rekao je Teo Rakočević iz Jadran galenksog laboratorija.

No za sada političari izvoz slabo spominju. 'Premijer Milanović spominje izvoz tek kada ga se na to navuče još nisam detektirala da je to napravio samoinicijativno', rekla je Manuela Tašler, voditeljica 'lider klub izvoznika'. Dok industrijska proizvodnja i građevinski radovi u početku godine slute na novu recesiju, izvoz je zapravo jednina pozitivna ekonomska stavka sa kakvim takvim rastom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.