Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Većinom glasova Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije danas je prihvatilo izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva financija, s posebnim osvrtom na rad Carinske uprave tijekom prošle godine.


Vijeće je pritom Ministarstvo financija obvezalo da u najkraćem mogućem roku Vijeću dostavi odgovore na sva pitanja članova Vijeća. Većinom glasova prihvaćen je i prijedlog da se sredinom godine održi sjednica Vijeća na kojoj će se analizirati provođenja mjera borbe protiv korupcije s područja odgovornosti Ministarstva financija, uz obvezu da sjednici bude nazočan i ministar Ivan Šuker i ravnatelji svih uprava u području odgovornosti Ministarstva financija.

Vezani članci Gužva u centru Zagreba U središtu Zagreba sinoć masovno kršenje mjera, ugostitelji nezadovoljni: "Radi se da sve bude kako spada, a ima drugih lokacija gdje ima puno više ljudi" Nacionalni stožer civilne zaštite - 4 Od ponoći nove mjere za kafiće, neka događanja bez mjera uz određene uvjete. Božinović uoči Eura: ''Pozivam ih da to učine''

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić izvijestio je Vijeće kako je u razdoblju od 2007. do 2008. temeljem unutarnje financijske kontrole u državni proračun vraćeno gotovo 90 milijuna kuna. Marić je istaknuo da su u provedbi antikorupcijskih mjera, odnosno nadzora, uključene preporuke domaće javnosti, te stručnjaka Europske komisije, a prema kojima se nadzor obavlja na temelju predstavki građana, kao i jedinica lokalne i područne samouprave, te drugih tijela i pravnih osoba.

U prošloj godini nadzorom Carinske uprave otkriveno je 6250 prekršaja u svim carinarnicama, od minimalnog iznosa od 100 tisuća kuna do 147 milijuna kuna

U prošloj godini nadzorom Carinske uprave otkriveno je 6250 prekršaja u svim carinarnicama, od minimalnog iznosa od 100 tisuća kuna do 147 milijuna kuna. Najviše se kontrolirala trošarinska roba, posebice nafta i naftni derivati. Kod pravnih osoba, navodi, provedeno je 12.500 kontrola, a utvrđeno je 646 prekršaja koji se uglavnom odnose na nevođenje evidencije o kupcima ulja za loženje i plavog eurodizela. Kod trošarinske robe značajna je stavka i kontrola duhana i duhanskih proizvoda, pa je, navodi Marić, na carinama prošle godine ukupno zaplijenjeno 22 milijuna i 300 tisuća komada različitih vrsta cigareta, najviše u ožujku, studenom i prosincu.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar imao je niz primjedbi na izvješće te je zahtijevao konkretnije podatke, između ostalog, zatražio je da se poimeničeno navedu koje su to institucije u proračun vratile gotovo 90 milijuna kuna.

Najvećim dijelom radi se o novcu iz jedinica lokalne, područne, odnosno regionalne samouprave, odgovorio je Marić, a značajan dio, gotovo 20 milijuna kuna odnosi se na Državni hidrometeorološki zavod.'Radi se o sredstvima koja prema našoj metodologiji, vodimo kao vlastite prihode. To su sredstva koja su te institucije naplatile, odnosno prihodovale na temelju nekih svojih vlastitih djelatnosti, a sukladno Zakonu o proračunu moraju ih uplatiti u proračun', objašnjava Marić.

Lesar je također naveo da je državna revizija u 2007. Poreznoj upravi dala uvjetno mišljenje na izvješće i to, navodi, zbog nepoštivanja postupaka javne nabave sukladno zakonu. Utvrđeno je da je u 2007. u Poreznoj upravi 30 milijuna kuna roba i usluga nabavljeno mimo Zakona o javnoj nabavi, rekao je Lesar. Stoga je, budući da je 'javna nabava veliki segment u borbi protiv korupcije' zatražio jasno očitovanje Ministarstva financija o dijelu izvješća o radu Porezne uprave u 2008.

Na dnevnom redu današnje sjednice, trebala se naći i predstavka Roberta Matijevića, nekadašnjeg voditelja Službe za suzbijanje krijumčarenja pri Carinskoj upravi, u kojoj tvrdi da posjeduje dokumente koji ukazuju na moguću korupciju državnih službenika, među inim, vezano uz krijumčarenje nafte i naftnih derivata. Vijeće je većinom glasova odlučilo da se ta točka dnevnog reda odgodi do pribavljanja očitovanja svih institucija i pojedinaca koji su navedeni u Matijevićevoj predstavci da bi Vijeće, kako je rekao predsjednik Vijeća Jovanović, o njoj moglo što kvalitetnije raspravljati. Matijević je novinarima u Hrvatskome saboru, nakon što mu je priopćena odluka Vijeća, rekao kako je dogovoreno da ga se pozove na novu sjednicu kad Vijeće prikupi dokumentaciju.