Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće za suzbijanje korupcije prihvatilo

Izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većinom glasova Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije danas je prihvatilo izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva financija, s posebnim osvrtom na rad Carinske uprave tijekom prošle godine.

Vijeće je pritom Ministarstvo financija obvezalo da u najkraćem mogućem roku Vijeću dostavi odgovore na sva pitanja članova Vijeća. Većinom glasova prihvaćen je i prijedlog da se sredinom godine održi sjednica Vijeća na kojoj će se analizirati provođenja mjera borbe protiv korupcije s područja odgovornosti Ministarstva financija, uz obvezu da sjednici bude nazočan i ministar Ivan Šuker i ravnatelji svih uprava u području odgovornosti Ministarstva financija.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Staford, ilustracija (Foto: Getty Images) doznaje Dnevnik Nove TV Ne ide u istražni zatvor: Vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnju ženu branit će se sa slobode

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić izvijestio je Vijeće kako je u razdoblju od 2007. do 2008. temeljem unutarnje financijske kontrole u državni proračun vraćeno gotovo 90 milijuna kuna. Marić je istaknuo da su u provedbi antikorupcijskih mjera, odnosno nadzora, uključene preporuke domaće javnosti, te stručnjaka Europske komisije, a prema kojima se nadzor obavlja na temelju predstavki građana, kao i jedinica lokalne i područne samouprave, te drugih tijela i pravnih osoba.

U prošloj godini nadzorom Carinske uprave otkriveno je 6250 prekršaja u svim carinarnicama, od minimalnog iznosa od 100 tisuća kuna do 147 milijuna kuna U prošloj godini nadzorom Carinske uprave otkriveno je 6250 prekršaja u svim carinarnicama, od minimalnog iznosa od 100 tisuća kuna do 147 milijuna kuna. Najviše se kontrolirala trošarinska roba, posebice nafta i naftni derivati. Kod pravnih osoba, navodi, provedeno je 12.500 kontrola, a utvrđeno je 646 prekršaja koji se uglavnom odnose na nevođenje evidencije o kupcima ulja za loženje i plavog eurodizela. Kod trošarinske robe značajna je stavka i kontrola duhana i duhanskih proizvoda, pa je, navodi Marić, na carinama prošle godine ukupno zaplijenjeno 22 milijuna i 300 tisuća komada različitih vrsta cigareta, najviše u ožujku, studenom i prosincu.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar imao je niz primjedbi na izvješće te je zahtijevao konkretnije podatke, između ostalog, zatražio je da se poimeničeno navedu koje su to institucije u proračun vratile gotovo 90 milijuna kuna.

Najvećim dijelom radi se o novcu iz jedinica lokalne, područne, odnosno regionalne samouprave, odgovorio je Marić, a značajan dio, gotovo 20 milijuna kuna odnosi se na Državni hidrometeorološki zavod.'Radi se o sredstvima koja prema našoj metodologiji, vodimo kao vlastite prihode. To su sredstva koja su te institucije naplatile, odnosno prihodovale na temelju nekih svojih vlastitih djelatnosti, a sukladno Zakonu o proračunu moraju ih uplatiti u proračun', objašnjava Marić.

Lesar je također naveo da je državna revizija u 2007. Poreznoj upravi dala uvjetno mišljenje na izvješće i to, navodi, zbog nepoštivanja postupaka javne nabave sukladno zakonu. Utvrđeno je da je u 2007. u Poreznoj upravi 30 milijuna kuna roba i usluga nabavljeno mimo Zakona o javnoj nabavi, rekao je Lesar. Stoga je, budući da je 'javna nabava veliki segment u borbi protiv korupcije' zatražio jasno očitovanje Ministarstva financija o dijelu izvješća o radu Porezne uprave u 2008.

Na dnevnom redu današnje sjednice, trebala se naći i predstavka Roberta Matijevića, nekadašnjeg voditelja Službe za suzbijanje krijumčarenja pri Carinskoj upravi, u kojoj tvrdi da posjeduje dokumente koji ukazuju na moguću korupciju državnih službenika, među inim, vezano uz krijumčarenje nafte i naftnih derivata. Vijeće je većinom glasova odlučilo da se ta točka dnevnog reda odgodi do pribavljanja očitovanja svih institucija i pojedinaca koji su navedeni u Matijevićevoj predstavci da bi Vijeće, kako je rekao predsjednik Vijeća Jovanović, o njoj moglo što kvalitetnije raspravljati. Matijević je novinarima u Hrvatskome saboru, nakon što mu je priopćena odluka Vijeća, rekao kako je dogovoreno da ga se pozove na novu sjednicu kad Vijeće prikupi dokumentaciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene