Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija Šuker donio je konačan prijedlog - 625 kuna za božićnice javnim službenicima.


Nakon večerašnje, za javnost zatvorene sjednice Vlade, Šuker je ponudio konačnih 625 kuna božićnice državnim službenicima, jer državna blagajna, u ovom trenutku, više ne može podnijeti.  Država će dakle, za 240 tisuća korisnika proračunskih sredstava i njihove božićnice izdvojiti oko 150 milijuna kuna, a ministar Šuker, kaže, kako više nema namjeru pregovarati, jer Vlada će u četvrtak donijeti svoju konačnu odluku.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru

'Situacija je takva kakva je i može se dati onoliko koliko je najvise moguće,što ne znači da poslije Nove godine ne može biti bolje', rekao nam je ministar mora prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. 'Mislim da je to razuman prijedlog da bi se ispunile neke obaveze. Mislim da je fer prijedlog za 500 kuna božićnice ove godine', dodao je ministar znanosti Radovan Fuchs, koji dodaje i kako ne vjeruje da se više od toga može.

Podsjetimo, već dva dana traje polemika sindikata i ministra financija Ivana Šukera, nakon što im je rekao da neće dobiti 1250 kuna, nego 500 kuna.

>> 'Nema razloga za neisplatu božićnica'

>> Državni gubitaši dijele božićnice, privatnici negoduju

Posljednja ponuda Ministarstva financija sindikatima prije sjednica bila je 500 kuna, jer je to sve što se može dati 240 tisuća javnih djelatnika u Hrvatskoj. Sami sindikati traže Šukerovu smjenu i ispunjavanje onoga što je dogovoreno i potpisano još u svibnju, u vrijeme dok je Ivo Sanader bio premijer. Njegovo kratkotrajno kupovanje mira tim sporazumom, zapravo sada dolazi na naplatu.

Krajnji rok za dogovor oko božićnica u javnim službama pada u petak. Sindikati su poručili kako ih ne zanima stanje u privatnom sektoru i činjenica da se tamo umjesto božićnica, mnogima dijele otkazi. Isto tako, već je poprilično jasno kako javni službenici u idućoj godini neće vidjeti niti božićnice, niti regres.

Postignut dogovor o vraćanju duga s Inom

Postignut je i dogovor s Inom, koja godinu dana nije vratila dug u iznosu od milijardu i pol kuna, a to predstavlja 60 lipa iz cijene benzina, koju svi građani izdvajaju i koji su se trebali uplaćivati u HAC. Ukratko, Ina će dignuti kredit, taj će novac dati Vladi, koja će potom novac proslijediti HAC-u. Kako HAC ima brojne dugove prema dobavljačima te će se na taj način vratiti dio sredstava u gospodarstvo i sačuvati brojna radna mjesta. Sam ministar Šuker postignutim je dogovorom i više nego zadovoljan. 'Sutra popodne se potpisuje sporazum sa Madžarima. Mislim kažem da smo postigli ono sto smo htjeli', rekao nam je Šuker.

Istodobno, država je odustala na godinu dana od plinskog biznisa, no MOL je već Vladi najavio poskupljenje plina od nekih 30 lipa po kubičnom metru. Vlada je posebnim zaključkom zadužila nadležno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da u roku od 8 dana s distributerima plina u Hrvatskoj razmotri što je moguće nižu cijenu distribucije plina za industrijske potrošače i građane.

Vlada će u četvrtak donijeti i preporuku o božićnicama u javnim poduzećima, s prijedlogom da ona ne bude ove godine viša od 625 kuna, ali problem je što su neke zdravstvene ustanove već isplatile božićnice od 1250 kuna, a slično se možda već dogodilo i u drugim javnim tvrtkama. Za sve to, na kraju, sankcija neće biti, no premijerka bi mogla zbog toga smijeniti neke od direktora javnih poduzeća, zbog nesavjesnog poslovanja i nepoštivanja Vladinih odluka u vrijeme krize.