Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Održan županijski GSV

Podržali radnike 3. maja: Traži se isplata plaća, ostavka Uprave, povrat 500 milijuna kuna pozajmice i izlazak iz Uljanik Grupe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Rijeci se održava izvanredna sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije. Sjednica je posvećena stanju u 3. maju u kojem radnici štrajkaju šesti dan zaredom.

Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka dali su punu podršku Štrajkaškom odboru i njihovim zahtjevima: hitnoj isplati plaća, izdvajanju 3. maja iz Uljanik grupe, povratu novca posuđenog Uljaniku i formiranju kriznog stožera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi datum - 17. svibnja Još jedna prilika: Odgođen stečaj Uljanika, čeka se odluka Kineza Slika nije dostupna Odluka za desetak dana Ministar Darko Horvat otkrio kojem su modelu ulaska u brodogradnju Kinezi najskloniji

Predsjednik županijskog GSV-a Damir Bačinović kazao je kako je GSV u potpunosti prihvatio zaključke Štrajkaškog odbora. "GSV je u cijelosti prihvatio zaključke Štrajkačkog odbora, a traže njihovu provedbu odmah. Saslušali smo radnike i odlučili djelovati i stati iza radnika u 3. maju. Bitno je naglasiti da njihove kolege u Uljaniku u Puli šesti dan izlaze na ulicu. Mi još uvijek uspijevamo radnike zadržati unutar žice i pokušavamo problem riješiti u miru, za stolom. No, svemu dođe kraj pa tako i strpljenju radnika. Ne bude li im plaća na računima uskoro, radnici bi mogli napraviti puno veću stvar od one koju su napravili radnici Uljanika u Puli. 3. maj ćemo braniti svim sredstvima", kazao je Damir Bačinović.

Ne budu li plaće isplaćene do petka, moraju se tražiti druga rješenja. "Sljedeći tjedan bi u tom slučaju bio potpuno drugačiji od ovoga. Plaća je samo jedan od naših zahtjeva, mi tražimo budućnost 3. maja koju ne vidimo s ovom Upravom", dodao je Bačinović.

Iza radnika stali grad i županija

Radnici 3. maja imaju potporu Grada Rijeke. Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako treba inzistirati na rješavanju problema radnika. "Nije upitna potpora radnicima i 3. maju, mislim da smo kroz čitav niz postupaka u posljednjim godinama to dokazali. Sjednica GSV-a još uvijek traje, prihvaćeni su zaključci koje je donio Štrajkački odbor. Predstavnici sindikata i poslodavaca usuglasili su se oko toga da te zaključke treba podržati i inzistirati na rješavanju problema koji nadilazi razinu grada i županije", kazao je Vojko Obersnel.

Iza trećemajaca je i županija. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je uputio apel Vladi da pomogne u rješavanju problema i isplati plaća radnicima. "Ovo nije skup protiv ikoga, ovo je skup za opstojnost brodogradnje u Puli i Rijeci. Mi smo ovdje za opstanak brodogradilišta u Rijeci. Apeliramo na vladu da se sazovu svi bitni čimbenici i da se svi uključe u krizni stožer koji bi trebao biti formiran kako bi se požurilo rješavanje problema jer jedna plaća neće riješizi problem 3. maja, već će problem riješiti nastavak građenja brodova. Plaću će morati rješavati Ministarstvo gospodarstva s domaćim bankama. Dok traju aktivnosti za isplatu plaća treba pomoći i radnicima koji imaju obaveze prema bankama", kazao je Zlatko Komadina.

Svi zaključci Štrajkačkog odbora 3. maja su na izvanrednoj sjednici GSV-a podržani jednoglasno. Ako dođe do izaska radnika na ulicu, nitko od institucija poput županije, grada, sindikata, poslodavaca i ostalih, neće biti protiv toga, svi će podržati izlazak radnika.

Uljaniku pozajmica od 523 milijuna kuna

"U Bruxellesu se rješava pitanje restruktuiranja Uljanika. Bruxelles ne može pomoći 3. maju. Bruxelles i vlada zajedno ne mogu pomoći 3. maju. Dio novca, namijenjen restruktuiranju 3. maju završio je u Uljaniku i tu je nastao problem. Da je Uljanik vratio pozajmicu od oko 500 milijuna kuna, mi danas ne bi bili ovdje gdje jesmo", kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Juraj Šoljić iz Sindikata metalaca u 3. maju zatražio je smjenu Uprave. Kaže kako mu se iz Vlade nitko nije javio. "Vlada treba pomoći imenovati povjerenika koji će pomoći 3. maju u ovoj situaciji. Ja sam zatražio smjenu Uprave od Vlade prije tri dana, nitko mi se nije do sada javio. To govori više od bilo čega drugog. 3. maj može funkcionirati, ali ne na ovaj način", kazao je Juraj Šoljić.

GSV Primorsko-goranske županije ove je godine već pet puta raspravljao o 3. maju. Povratkom pozajmice, 3. maj bi mogao isplatiti plaće jer se radi o iznosu od 523 milijuna kuna. No, novaca nema. Šoljić je kazao kako je stvarna brojka pozajmica koje su otišle iz 3. maja u Uljanik puno veća i iznosi oko 800 milijuna kuna.

Brodogradilište 3. maj dobavljačima duguje oko 100 milijuna, a radnicima za plaće potrebno je 17 milijuna kuna. Bez povrata pozajmice Uljaniku, brodogradilište 3. maj nema budućnosti jer se radi o nerazrješivoj situaciji, a novaca nema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene