Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju i potporu građana

Radnici Uljanika gube strpljenje: Ne budu li plaće do petka, situacija bi mogla izmaknuti kontroli

Štrajk radnika Uljanika - 4 (Foto: Dnevnik.hr)
Štrajk radnika Uljanika - 4 (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Štrajk radnika Uljanika - 3 (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk radnika Uljanika - 3 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Štrajk radnika Uljanika - 4 (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk radnika Uljanika - 4 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Štrajk radnika Uljanika - 1 (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk radnika Uljanika - 1 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Štrajk radnika Uljanika - 5 (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
I šestog dana štrajka radnika Uljanika u Puli je u srijedu nastavljen i njihov prosvjed, kojemu se iz dana u dan priključuje sve više građana.

Veliki broj radnika i građana u povorci transparentima i povicima "Mi smo Puljani, Uljanik je naš" najprije su krenuli na Forum ponovno tražeći isplatu plaće za srpanj koja im još nije sjela na račun, a zatražili su i hitnu ostavku kompletne Uprave Uljanika.

Pročitajte i ovo Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Zakazano za 30. ožujka Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Slika nije dostupna Čekaju plaće za rujan Radnici Uljanika u štrajku, u 3. maju pale svijeće za Upravu; Sindikati: ''Ljuti smo, više nikome ne vjerujemo!''

Jedan od radnika Uljanika, Damir, kazao je da bi plaće mogle biti do petka, "ako je za vjerovati političarima". "Mislim da će biti tako jer će ovo (radnici na ulicama op.a.) izaći iz onog okvira, a to ipak nitko ne želi", dodao je.

Gordana Vudragović, supruga jednog od radnika Uljanika, opisala je tešku situaciju u kojoj se nalazi njezina obitelj. "Mi smo podstanari, imamo dvoje školaraca i jednu predškolarku. Sad si zamislite kako nam je. Teško je, jako je teško, svi mi to znamo, zato je na ulicama toliko ljudi", kazala je Vudragović.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata kazao je kako će sindikat i dalje vršiti pritisak na ministarstvo kako bi došlo do isplate plaća. "Vršit ćemo pritisak da se taj kredit ostvari već sutra pa da se sutra isplate plaće", dodao je Cerovac.

"Dajem bubreg za hranu da nahranim djecu"

"Mrtav Uljanik, mrtva Pula", "Uskok u Uljanik", "Dajem bubreg za hranu da nahranim djecu", samo se neki od transparenata koje su radnici ponijeli gradom, a na Forumu se kao i u utorak prosvjednicima obratio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek. "Interes Pule je zadržavanje brodogradilišta, brodogradnje i vaših radnih mjesta", kazao je Cvek radnicima i građanima Pule koji su se okupili kako bi radnicima dali podršku.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko rekao je kako su se dosad razne vlade izmjenjivale, no da nitko još nije dozvolio da radnici ovako dugo budu gladni. "Sram ih bilo!", poručio je Šverko i zatražio hitno osnivanje jamstvenog fonda. Prosvjednici su potom ponovno prošetali ulicama grada, a zatim su se vratili u krug brodogradilišta.

Jandroković: Odgovornost je na Upravi

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković komentirao je u srijedu situaciju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj istaknuvši kako Vlada želi pomoći radnicima, ali je odgovornost na Upravi brodogradilišta.

"Vlada pokušava pomoći, isplatiti radnike. Dobro je poznato da je za poslovanje Uljanika odgovorna Uprava, vlasnici i strateški partneri. Vlada ima svoja ograničenja. O tome će govoriti nadležni ministri i predstavnici Vlade. Ponavljam, pravila su jasna, želimo pomoći radnicima, ali odgovornost je na Upravi", izjavio je novinarima Jandroković uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Marić: Rađeno je na planu restruktuiranja

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da što se tiče davanja državnih potpora to nije u ingerenciji pojedinačne zemlje članice nego se o njima odlučuje na razini Europske unije u skladu s poznatim pravilima i regulacijama.

"Što se tiče dugoročnog rješenja za Uljanik, dugo je rađeno na planu restrukturiranja. Plan restrukturiranja smo dobili i obvezni smo ga komunicirati s Europskom komisijom", rekao je Marić i dodao da djelatnosti brodogradnje treba dodatno razgovarati.

Pulski gradonačelnik i istarski župan u Bruxellesu

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i njegov kolega, istarski župan Valter Flego stigli su u Bruxelles gdje će lobirati za opstanak Uljanika.

Miletić smatra kako za Uljanik treba naći dugoročno rješenje. "Plaće su trenutno apsolutni prioritet, ali treba naći održivo rješenje koje će prekinuti agoniju radnika i održati brodogradnju. Uspjeli smo dogovoriti sastanak u europskoj krovnoj Udruzi za brodogradnju i u srijedu hitno putujemo u Bruxelles, a Vlada neka izloži konkretan plan za spas Uljanika i brodogradnje", napisao je u utorak na Facebooku.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko u utorak je, po završetku još jednog u nizu prosvjeda radnika ulicama Pule koji je okupio najveći broj Uljanikovaca i građana do sada, najavio da će radnici Uljanika svaki dan izaći na ulicu dok im na račun ne sjedne zaostala plaća za srpanj. U ime sindikata i Štrajkaškog odbora izrazio je ponos na građane Pule koji ih podupiru u sve većem broju.

Nastavlja se i štrajk u 3. maju

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora Boris Bučanac poručio je u srijedu kako se štrajk u Brodogradilištu 3. maj nastavlja te da radnici iščekuju isplatu barem jedne plaće, a ako se to ne dogodi pripravni su, kaže, na daljnje akcije. Bučanac je izvijestio i kako će predstavnici Štrajkaškog odbora sudjelovati na izvanrednoj sjednici županijskog Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV).

Kako je u utorak nakon sastanka s predstavnicima Štrajkaškog odbora, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije najavio predsjednik županijskog GSV-a Damir Bačinović, na sjednici će se još jednom zatražiti isplata plaća, izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe, povrat pozajmice, koju je 3. maj dao Uljaniku te postavljanje krizne uprave.

Najavljeno je i da će sa sjednice biti upućen zahtjev za sazivanje nacionalnog GSV-a. Bučanac je također kazao kako mnogi ljudi organiziraju i donose pomoć radnicima 3. maja te je na tome zahvalio. Štrajk u Brodogradilištu 3. maj, kao i u cijeloj Uljanik grupi, počeo je prije tjedan dana. Radnici dolaze na posao, ali ne rade i štrajkaju na svojim radnim mjestima.

Podsjetimo, radnici Uljanika i 3. maja koji su u štrajku zbog neisplata plaća za srpanj, u ponedjeljak su prosvjedovali pred Vladom. Predstavnici radnika sastali su se s premijerom i ministrima, a tijekom prosvjeda pred zgradu Vlade, a onda i Sabora prosvjednici su stavili pelenu s fekalijama. Zgradu Sabora gađali su jajima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene