Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojska nije zakazala

Plenković kontra Predsjednice: "Ne znam otkud joj takav zaključak. Ne prihvaćam najavljenu ostavku ministra Krstičevića"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković kazao je da ne prihvaća najavljenu ostavku ministra obrane Damira Krstičevića te da ne zna kako je Predsjednica RH došla do zaključka da je vojska zakazala kad je riječ o požarima na splitskom području.

"Kao predsjednik Vlade ne prihvaćam najavljenu ostavku ministra Krstičevića niti bilo kakav govor o njegovoj ostavci", kazao je premijer odmah na početku. Rekao je da je za njegovu ostavku čuo u avionu, kada se vraćao iz Splita za Zagreb te da mu je rekao da se smiri i da izuzetno cijeni njegov rad.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Stjepan Mesić Uhvatile ga kamere Nove TV VIDEO "Je*e mi se!": Bivši predsjednik neočekivano otkrio što misli o Plenkoviću

Komentirao je i opasku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je kazala da je vojska mogla biti i na požarištu ranije.

"Prvo vojska dolazi na poziv i dogovor sa DUZS-om. Potpredsjednik vlade i načelnik glavnog stožera su temeljem svog iskustva procjenili i angažirali vojsku iz Gospića da dođu obraniti raketnu bazu u Žrnovnici. Tijekom popodneva u usmenom dogovoru DUZS-a i vatrogasnih zapovjednika i Ministarstva obrane donesena je odluka o angažmanu pripadnika hrvatske vojske. Sav angažman koji su imali pripadnici oružanih snaga bio je koristan, pravodoban i učinkovit", ustvrdio je Plenković.

Kazao je da se s Predsjednicom nije čuo oko angažmana vojske.

"Ne znam na temelju kojih je informacija Predsjednica donijela takav zaključak. Ministar obrane je anticipirao krizu tijekom dana, donio je odluku unaprijed da se postrojbe prebace iz Gospića u Split i to preventivno, dakle", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na današnji posjet Splitu gdje je održan sastanak Kriznog stožera.

"U Splitu smo danas održali Krizni stožer u vezi požara koji je krenuo u noći s nedjelje na ponedjeljak. To je jedan od 14 požara koji su bili aktivni u Splitsko-dalmatinskoj županiji. On je zanimljiv jer je rijetkost da požar dođe do samog grada Splita. Želim se zahvaliti svim vatrogascima i ljudima koji su sudjelovali u obrani njihovih kuća", poručio je Plenković na početku.

"Puni smo empatije i suosjećanja za one čije su kuće izgorjele. No ono što je važno je da niti jedan strateški objekt: crkve, škole, vatrogasni dom... nije izgorio. Sve su to vatrogasci obranili", kazao je premijer.

Na pitanje zašto u ponedjeljak nije došao u Split, kazao je da je bio non-stop na liniji te da je bio informiran o svemu.

"Vlada je bila angažirana i koordinirana", istaknuo je.

Ne slaže se da je u koordinaciji i organizaciji bilo propusta. Istaknuo je kako je suradnja između županijskih vatrogasnih postrojbi kontinuirana i postojana.

"U Hrvatskoj je 60 tisuća vatrogasaca. Tijekom noći su došli vatrogasci iz Zagreba, Varaždina, drugih županija...No, situacija s vremenom je bila takva da kanaderi nisu mogli letjeti. Požar se u sat vremena proširio za 6 do 7 kilometara, i zato je niz padine Mosora krenuo prema Splitu i tu je nastao problem. U cijeloj toj situaciji samo 16 ljudi je zatražilo liječničku pomoć i to zbog dima", kazao je Plenković.

Krstičević ponudio mandat zbog kritike Grabar-Kitarović

Konferencija premijera Plenkovića je sazvana nakon što je u medijima objavljena informacija da je ministar obrane Damir Krstičević ponudio svoj mandat na raspolaganje.

Plenković i Krstičević danas prijepodne su zajedno obišli opožareno područje te su prisustvovali sastanku Kriznog stožera u Splitu.

Tamo je premijer izrazio zadovoljstvo "sjajno odrađenim poslom", između ostalog i ministara Krstičevića te Davora Božinovića. No, nakon toga oglasila se i predsjednica iz Salzburga koja je uputila kritiku kako je "vojska ipak mogla ranije biti poslana na splitsko područje kako bi pomogla u gašenju požara".

Nedugo nakon toga Jutarnji list objavio je da je Krstičević ponudio mandat da bi se potom oglasila predsjednica, također u istom listu, da je Krstičević odličan ministar te da ne snosi odgovornost za to što se dogodilo.

Inače, o ostavci ministra odlučuje premijer.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene