Promjena u Hrvatskoj narodnoj banci će biti, poručuje predsjednik Mosta.


Prijedlog zakona su, kaže, doradili da odgovara i Europskoj uniji.

''Vidjelo se da svi oni prijedlozi koje smo mi stavili u izmjene zakona su zapravo već u funkciji u svim drugim članicama Europske unije'', kaže Božo Petrov.

Most bi da Državna revizija nadzire poslovanje središnje banke, da se o redovitom izvješću HNB-a glasuje u Saboru, a ne da se kao do sada samo prima na znanje. Također guvernera i članove savjeta bi ograničili na samo dva mandata.

''To nije nikakav presedan ili nekakav izuzetak koji smo bili zatražili'', poručuje Petrov.

Iz HNB-a upozoravaju - da bi mijenjali zakon morate pitati i Europsku središnju banku. Baš su u ponedjeljak ponovno objavili mišljenje glavnih europskih bankara iz lipnja u kojem stoji kako se ne slažu s nadzorom državne revizije nad HNB-om.

''Odredbe važećeg Zakona o Državnom uredu za reviziju zajedno s odgovarajućim odredbama Prijedloga zakona nisu u skladu s načelom neovisnosti središnje banke'', mišljenje je ESB-a od 15. lipnja 2016.

''Tražit će se mišljenje i Europske središnje banke to nije, nije dvojbeno uopće'', kaže Petrov.

SDP-ov bivši ministar financija podržava Most.

''Sigurno da u Hrvatskoj narodnoj banci trebaju reći zašto im se ne sviđaju ti prijedlozi. Oni će sigurno dio pritiska raditi preko Centralne europske banke da kažu eto da se zadire u njihovu neovisnost. Mislim da su to dobri prijedlozi, treba se konzultirati, ali svakako odluke se trebaju donositi u hrvatskom parlamentu'', objašnjava Boris Lalovac.

Čelnik Mosta poručuje kako je u cijeloj priči bitno da će se svih njihovih sedam jamstava i provesti.