448684
448684
448684
448684
448684

Udruga Franak: Nedodirljivi HNB staviti pod nadzor

  • , 01.09.2016., 14:26
  • Autor:
  • komentara

Nezavisni kandidati udruge Franak u četvrtak su obećali građanima da će inzistirati na izmjenama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), kako bi se uveo građanski i institucionalni nadzor u HNB.

 
 
 
 
Goran Aleksić (Goran Stanzl/PIXSELL)
Goran Aleksić (Goran Stanzl/PIXSELL)

Na konferenciji za novinare predstavili su i svoj prijedlog izmjena Zakona o HNB-u, koji bi nakon izbora poslali u saborsku proceduru, a po kojemu bi se uvela obveza saborskog glasovanja o godišnjem izvještaju Banke.

Zakonski prijedlog izradio je Dominik Vuletić, kandidat udruge Franak u 2. izbornoj jedinici. Istaknuo je da izmjene ne utječu na neovisnost HNB-a, te da su sasvim usklađene s protokolima EU.

"Suština je transparentniji rad te banke koja sada ne odgovara nikome", istaknuo je Vuletić.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Goran Aleksić, kandidat udruge Franak i nositelj njihove koalicijske liste u 1. izbornoj jedinici, ponovno je upozorio da je HNB suodgovoran za štetno ugovaranje valutne klauzule švicarskog franka u više od 100.000 kredita, da ništa nije učinjeno da se spriječi nezakonito ugovaranje promjenjivih kamatnih stopa, zbog čega su, kaže, prošle godine kazneno prijavljeni DORH-u bivši i aktualni guverner, Rohatinski i Vujčić.

Do sad nije bilo političke volje da se uredi rad HNB-u, smatraju u udruzi Franak te obećaju građanima da oni imaju dovoljno hrabrosti da taj problem riješe.

Nezavisni kandidati Udruge Franak na izbore izlaze u Koaliciji sa Živim zidom, Promijenimo Hrvatsku i Akcijom mladih, a na konferenciji im se pridružio i Ivan Pernar iz Živoga zida.

Među prvim zadacima koalicije, ako uđu u Sabor, bit će izmjena zakona o HNB-u i sadašnje situacije u kojoj su i guverner i HNB toliko nedodirljivi da im ne može doći ni državna revizija, pa nadgledaju sami sebe, ustvrdio je Pernar. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se