Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjena zakona o HNB-u

Udruga Franak: Nedodirljivi HNB staviti pod nadzor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni kandidati udruge Franak u četvrtak su obećali građanima da će inzistirati na izmjenama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), kako bi se uveo građanski i institucionalni nadzor u HNB.

Na konferenciji za novinare predstavili su i svoj prijedlog izmjena Zakona o HNB-u, koji bi nakon izbora poslali u saborsku proceduru, a po kojemu bi se uvela obveza saborskog glasovanja o godišnjem izvještaju Banke.

Pročitajte i ovo Ustavni sud potvrdio je pravni interes potrošača - 5 Banke tužilo 40.000 građana Nova pobjeda udruge Franak: "To je zadnja stepenica prema glavnom cilju" Goran Aleksić, Udruga Franak Udruga Franak zadovoljna Važna presuda! Banke nisu smjele naplaćivati naknade za prijevremenu otplatu kredita

Zakonski prijedlog izradio je Dominik Vuletić, kandidat udruge Franak u 2. izbornoj jedinici. Istaknuo je da izmjene ne utječu na neovisnost HNB-a, te da su sasvim usklađene s protokolima EU.

"Suština je transparentniji rad te banke koja sada ne odgovara nikome", istaknuo je Vuletić.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Goran Aleksić, kandidat udruge Franak i nositelj njihove koalicijske liste u 1. izbornoj jedinici, ponovno je upozorio da je HNB suodgovoran za štetno ugovaranje valutne klauzule švicarskog franka u više od 100.000 kredita, da ništa nije učinjeno da se spriječi nezakonito ugovaranje promjenjivih kamatnih stopa, zbog čega su, kaže, prošle godine kazneno prijavljeni DORH-u bivši i aktualni guverner, Rohatinski i Vujčić.

Do sad nije bilo političke volje da se uredi rad HNB-u, smatraju u udruzi Franak te obećaju građanima da oni imaju dovoljno hrabrosti da taj problem riješe.

Nezavisni kandidati Udruge Franak na izbore izlaze u Koaliciji sa Živim zidom, Promijenimo Hrvatsku i Akcijom mladih, a na konferenciji im se pridružio i Ivan Pernar iz Živoga zida.

Među prvim zadacima koalicije, ako uđu u Sabor, bit će izmjena zakona o HNB-u i sadašnje situacije u kojoj su i guverner i HNB toliko nedodirljivi da im ne može doći ni državna revizija, pa nadgledaju sami sebe, ustvrdio je Pernar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene