Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sjednice Vlade

Plenković o uhićenoj Gabrijeli Žalac: "Bila je stručnjak za EU fondove. Mislim da je bila sjajna"

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije i odgovarao na pitanja novinara nakon sjednice Vlade.

Premijer Plenković kazao je da se uvođenjem dodatnom uporabom COVID potvrda želi zaštititi ljude.

"Cijepljenje je besplatno, testiranje i vađenje COVID potvrda je besplatno. Država, a to je naš zajednički novac, je stavila sve na raspolaganje grđanima, a njima je da to iskoriste. Država je u ovoj zdravstvenoj ugrozi stavila građanima sve na raspolaganje", rekao je Plenković i dodao da je od 66 preminulih bilo 50 necijepljenih.

Od 15. studenoga potrebne COVID potvrde

Naime, od 15. studenog uvode se COVID potvrde za ulazak u javne ustanove i državne institucije. Fuchs je ranije najavio kako će se do petka znati način testiranja na COVID u obrazovnom sustavu.

O uvođenju COVID potvrda za privatne tvrtke navodi kako je važna zdravstvena sigurnost svih građana.

"Krenuli smo od zdravstvenog sustava i socijale. Drugi korak je uvođenje potvrda u javne službe", rekao je Plenković.

"Moramo brinuti o cjelini, da ljudi idu na posao, da se proizvodnja nastavlja, da promet funkcionira i da funkcioniraju obrazovne institucije. To su četiri elementa koja su Vladi u ovom trenutku najbitnija. Sve ostalo, što je i gospodarski bitno, od ugostiteljstva do trgovačkih centara, to je bitno, ali to nije u ova četiri glavna. To je izbor svakog od nas hoće li otići tamo gdje je puno ljudi, gdje je zagušljivo i glasno", dodao je.

"Prvo krećemo s ovim, a ako se nastavi dinamika epidemije kakva je sada, onda će Stožer donositi odluke. 15.11. neće sigurno biti mjere koje se odnose na ugostiteljske objekte i trgovačke centre", rekao je Plenković.

Kaže kako ga zabrinjava procijepljenost, možda i više nego Europsku komisiju.

"Smatramo da je to kapitalno važno za zdravstvenu sigurnost građana. Kada ste predsjednik Vlade, osiguravate milijune doza cjepiva. Rusi nam dolaze, pa smo na lokalnom primjeru htjeli djelovati i globalno. Znači, tko god dođe - može se cijepiti. Ali, mi ćemo i dalje apelirati na cijepljenje i slušanje struke", rekao je Plenković.

Komentirao Gabrijelu Žalac

"Što se tiče Gabrijele Žalac - pravosudna tijela u Hrvatskoj rade neovisno i samostalno. Na njih se ne utječe, a pogotovo naša Vlada ne utječe na njih. U Hrvatskoj postoji presumpcija nevinosti, nevini ste dok vam se ne dokaže krivnja", rekao je Plenković.

"Mi nemamo saznanja većih od ovoga što izlazi u medijima, ne možemo dalje komentirati. Mi imamo idući tjedan sjednicu Predsjedništva, onda ćemo vidjeti koji je njen status u stranci", dodao je.

Navodi kako je Žalac bila prepoznatljiva po radu i trudu na području Slavonije, a koja je prepoznata kao osoba koja je mogla iz Vukovarsko-srijemske županije pomoći u povlačenju sredstava iz EU fondova.

"Gabrijela Žalac je godinama bila stručnjak za EU fondove na različitim instancama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ja sam je osobno upoznao dok sam 2010. kao državni tajnik obišao Hrvatsku. Tada sam je upoznao. Nigdje drugdje nisam vidio nekoga s takvim znanjem, entuzijazmom, kvalitetom u poznavanju EU fondova. Mislim da je bila sjajna", objasnio je Plenković.

"Govori se o njoj kao da je sad ministrica u Vladi. Nije. Ovisno o razvoju situacije, stranačka tijela će donijeti odluku. Nije išla ni na izbore 2020. godine. Drago mi je da brinete o njenoj političkoj budućnosti", poručio je novinarima.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage zašto Žalac više nije ministrica kad je bila toliko dobra, Plenković mu je rekao da je kampist. "Ne možete tako sa mnom razgovarati", odvratio mu je Bago.

Plenković je kazao da je sve o tome rekao. "Ona nije ministrica, ovo je druga vlada, ja sam to sve objasnio", rekao je.

O Milanovićevoj izjavi kako je Žalac njegov izbor, navodi kako je Milanović čovjek koji je rekao da je korona karijes.

O Milanovićevu napadu na Jandrokovića

"Vidim da je Predsjednik danas napao predsjednika Sabora, ako sam dobro vidio… Ali u kontekstu COVID-a, imamo čovjeka koji je koronu nazvao kao nešto poput karijesa. Milanović je rekao da je korona karijes. Poruka nekoga za koga je glasao dio građana da je korona karijes u kontekstu najveće pandemije u zadnjih 100 godina je katastrofalna i sramotna, koja šalje negativnu poruku hrvatskim građanima", rekao je Plenković.

"Mislim da epilog takvog zbunjivanja birača, gdje epidemiju naziva mambo-jambom, to govori čovjek koji Hrvatima ne čestita Dan državnosti. Ignorira Dan državnosti, koji je i državni blagdan. Krši Zakon o sudovima, flagrantno ga krši, ne može gore, da mimo javnog poziva nameće kandidatkinju Saboru. Ako sad krenem nabrajati ove iz SDP-a koje je on birao, a završavali su u sudskim procesima, onda ta vrsta komentara tko je koga birao je anulirana iste sekunde", kazao je Plenković.

Navodi da je Milanovićev napad na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića sramotan te da i Franko Vidović laže. 

"Taj komentar o mobitelu je jedan bezvezan komentar. Bila je pauza između dva sastanka, i ako je imao mobitel, to je trajalo par minuta. Ništa se s aspekta nacionalne sigurnosti dramatično nije dogodilo. Tu dramu je li netko u dvorani na par minuta imao mobitel, to nisam primijetio da je ikome dramatično osim njemu", rekao je.

"To je još jedan mali dokaz tko ima dokaz. On je vjerojatno taj tko dotura jednom tjedniku koliko kvadrata ima stan koji koristi Banožić", rekao je Plenković.

"To je onaj isti tip koji je izgubio izbore 2016. i još nije čestitao meni na pobjedi", kazao je.

O sjednici VONS-a

Milanović je ranije rekao da Plenković i Jandroković laprdaju o sastanku VONS-a. Plenković mu je uzvratio: "Bolje za vas da ga na sastanku niste slušali".

"Ovakvog primitivnog diskursa s te razine nije bilo. Jesu li Kolinda ili Josipović koristili takvu retoriku? Nisu. Mesić je bio pun vica, dobrih i brzih političkih reakcija, ali nije bio na ovom nivou. Imao je neki point. Predsjednik Tuđman? Da uopće ne govorim. Dobili smo sad nešto što nikad nismo vidjeli. Sad se navikavamo na primitivizam, divljaštvo, mi to nismo imali, sad se navikavamo", rekao je.

"Imate odabir - možete puštati da netko baca salve uvreda. Ili, u nekim trenucima odgovoriti. Kao što je bio slučaj ministra Banožića, nakon najbrutalnijih uvreda u Vukovaru. Ja vidim da medijska scena ne trza na to, to postaje normalno. To je problem. Ta nova normalnost iz kampanje je primitivizam i divljaštvo", objasnio je.

Plenković navodi i kako Sandra Benčić ne suspreže mržnju. "Ona eruptira, vidi joj se na licu. Sve što od njih ide, jedini cilj je politička šteta HDZ-u", rekao je i osjetio to dok je govorio u Saboru.

Produljenje mjera limitiranja cijena goriva

"Što se tiče produljenja mjere limitiranja cijene goriva, mjera je produljenja na još 30 dana. Onaj tko želi u svoje vozilo utočiti skuplje gorivo, to može od idućeg tjedna, a ostali imaju još mjesec dana limitranu cijenu. Smatramo da je to dobro i doprinosi standardu građana", dodao je Plenković.

"Ako se situacija promijeni i bude povoljnija, mi ćemo reagirati i ranije. Bitno je da idemo u korist građana i da oni mogu funkcionirati", rekao je Plenković.

O predsjedniku SAFU-a

Premijer Plenković se osvrnuo i na predsjednika SAFU-a. Navodi da je Vlada 2017. jasno rekla da želi biti dio instrumenta Ured europskog javnog tužitelja.

"To je sastavni dio USKOK-a, političari oporbe o tome govore, a da o tome pojma nemaju. Što je to? Hrvatska želi biti dublje integracije i poštuje neovisnost i samostalnost pravosudnih institucija", dodao je Plenković.

"Oni trebaju procesuirati djela koji se odnosi na financijske štete Europske unije. Tu nema ništa posebno. Što se tiče Petrica, stav je isti kao i kod Žalac, s tim da je on još na dužnosti", objasnio je Plenković.

Borba protiv korupcije

Na pitanje smatra li da mu građani vjeruju da se bori protiv korupcije, navodi da smatra kako mu apsolutno vjeruju.

"Pogledajte neovisnost policije, USKOK-a, Europskog javnog tužitelja… Da se ne želimo boriti protiv korupcije, možda ne bi bili dio instrumenta europskog javnog tužitelja", rekao je Plenković.

O angažmanu Dijane Čuljak

Na pitanje novinara mogu li ministri slobodno uzimati vanjske suradnike kako je to napravio ministar obrane Mario Banožić angažirajući Dijanu Čuljak kaže kako on ne pita ministre koga će angažirati.

"Ja ne angažiram nikoga. Ima ministara koji angažiraju ljude. Koga će tko angažirati, ja to ne pitam. Ne znam koga on bira, ali očito ovom smeta sve što Banožić radi", rekao je.

"Nitko ne spori da predsjednik ima pravo tražiti od MORH-a ili HV-a tražiti ovo ili ono na svoje potrebe. Nitko neće kazati ne možete ići ovdje, ne možete koristiti ono. To bi bilo kao da mu ne damo avion idući tjedan kad ide Svetom Ocu", poručio je Plenković.

"Tu se radi o minimalnom respektu prema ministru Banožiću", rekao je Plenković.

Problematičan mobitel

Premijer Plenković se osvrnuo i na ostale aktualnosti. Zoran Milanović danas je izjavio da ministru Banožiću neće dopustiti da govori u vojarnama dok ne vrati brigadira Burčula, a osvrnuo se i na sjednicu Vijeća za obranu, rekavši da je Jandroković na sjednici imao mobitel. 

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izvijestio je pak u Saboru da je predsjedniku Vlade uputio pismo u kojem od njega traži da opozove glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek.

"Zbog činjenice da je DORH okrenuo glavu od istrage malverzacija Gabrijele Žalac i ostalih i da smo ovim uhićenjima od strane europskog javnog tužitelja osramoćeni pred europskim institucijama jer DORH i USKOK nisu odradili svoj posao tražim da Vlada pokrene opoziv glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek", izjavio je Grmoja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene