Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"IDI SE OKUPAJ"

Milanović otkrio do kada će trajati prepucavanja s Plenkovićem: "I ja želim biti mio i drag ljudima"

Predsjednik Zoran Milanović u petak je u Imotskom na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 115. brigade HV Imotski. Prije toga je kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima imotskog kraja, na tvrđavi Topana, položio vijenac i zapalio svijeću te dao izjavu za medije.

Predsjednik  Zoran Milanović komentirao je i svoju jučerašnju izjavu o Romima i klimi. Milanović je kritizirao Vladin plan uštede energije te uz ostalo rekao kako je klima uređaj bolje prodati Romima ako će se temperaturu stavljati na 25 stupnjeva. "Oni će napravit profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima", rekao je Milanović.

Referirajući se na reakciju zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija da je uvrijedio čitavu romsku zajednicu, Milanović je rekao da je prvo pitanje "je li on uopće Rom".

"Nisam se jednom potukao radi zaštite časti i prijateljstva kad su Romi u pitanju, ali ajde dosta više tog prenemaganja.

Jesam možda rekao da su Romi lopovi? Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se tko krade u ovoj zemlji i tko krade metal. Jesam ja rekao da Romi kradu? Što sam trebao reći, da su Romi doktori znanosti? Pa ni ja nisam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ispeci pa reci Veljko Kajtazi osudio Milanovićev istup: "Današnjom izjavom predsjednik je uvrijedio čitavu romsku zajednicu"

Dosta tog prenemaganja i ispričavanja. Gdje je kraj tom ispričavanju, za ovo, za ono… Stalno se mora netko nekome ispričavati, kome da se ispričam, za što? Gospodin Kajtazi, prvo je uopće pitanje koliko je on Rom, ajde prokopajte to", rekao je Milanović.

"On vrlo dobro zna da ja znam tko je on i kako smo surađivali i što je sve tražio od mene. Samo sam čekao kad sam rekao ono jučer bez ikakve zle namjere, posebno prema Romima, koji su slabije zaštićen dio populacije. Nemam se ja njemu što opravdavati. Ja sam s Romima odrastao. Tko je on da govori da sam ikoga uvrijedio. Nek' im se on ispriča, za to prima novac. Nevjerojatno koji bezobrazluk", poručio je predsjednik Milanović iz Imotskog. 

Postoje važnije teme

Predsjednik je istaknuo kako trenutačno postoje puno važnije teme, poput prijetnji ratom koje stižu iz BiH.

"Preko prijete ratom u BiH. Prijete ratom. Džaferović, koji je bio mudžahedinska hostesta 93., čovjek je bio u odboru za doček mudžahedina u sigurnosno-bezbednosne jedinici u Zenici, sad prijete on i njegov šef ratom, dronovima. To je za mene veća tema od svega. Pokušavaju tamo zatuć’ hrvatski narod. A vi mene pitate za jednog profesionalnog političara", rekao je predjednik.

Na pitanje je li pridonio stereotipima, odgovara: "Kad izgubimo smisao za humor, ali zdravi humor, gotovi smo kao nacija. Želim što više viceva na račun Hrvata. Hrvati su vrlo raznoliki. Ali vicevi na račun Dalmatinaca, Vlaja što sam porijeklom, Primoraca, Bodula, Zagrepčana, Zagoraca, zašto ne, dok se to ne pretvara u stvarnu mržnju. Da, mi smo stereotipna bića, robujemo nekim predrasudama, bitno je da ne mrzimo. Ta vrsta odgoja, drago mi je da nije ušla u hrvatske škole, skoro sam nasjeo na tu glupost dok sam bio premijer. Ja nisam odrasao u opancima i oduvijek sam želio bit moderan i znao sam da je za Hrvatsku to jako bitno, ali kopirati svaku kompleksašku platformu, na kojima onda klijaju Grozdovi, nekakvi NGO-ovci i to prikazivati državnom politikom, tu ne mislim na Rome da ne bi bilo zabune, nego na one koji će se sada naći uvrijeđeni. E pa neka budu uvrijeđeni".

Podsjetio je da je u više navrata za Kajtazijia rekao kako je jedini zastupnik neke manjine koji ima biračku podršku vrijednu poštovanja, s obzirom na to da je od ukupno oko 10 tisuća Roma u Hrvatskoj na izborima dobio tri tisuće glasova. "S obzirom da je jako puno djece među romskom populacijom ispada da su skoro svi glasali za njega", rekao je Milanović.

"Okupaj se u moru"

Postavo je i pitanje što se s Romima u Hrvatskoj, od kad je Kajtazi zastupnik dogodilo u smislu njihova društvenog napredovanja, akademskog statusa. "Upisuje li se više Roma u osnovne, srednje i viske škole od kad je on zastupnik? Ja mogu reći što sam ja napravio kao Hrvat, građanin, premijer i predsjednik, što je on napravio za Rome? Za sebe je napravio", rekao je, uz ostalo, Milanović.

Dodao je da ga je Kajtazi glorificirao dok je on bio premijer i dok mu je na neki način bio šef i put prema novcu i projektima, a sada je "jedva dočekao" da kaže kako predsjednik Republike mrzi Rome.

"Čovjek je jedva dočekao na ovoj žezi i vrevi… 'Evo i mene, evo predsjednik mrzi Rome. Daj bježi. Idi se okupaj. Mislim, okupaj se u moru kao i ja. Ovo će isto vjerojatno protumačiti kao podsmijeh", dodao je Milanović.

O Plenkoviću

"Čovjek koji sve shvaća osobno. Što su nam donijeli ljudi s kojima razgovara već dvije godine. Ništa", komentira Plenkovića. 

"Sapun prije parfema", kaže i dodaje kako to vrijedi za sve. "Prvo mi isporuči ono što smo se dogovorili. Prvo mi daj kruha, poslije ćemo kavijar", kaže i dodaje da Plenković kroz njega opravdava svoju inertnost.

"Doprinos Dodika Pelješkom mostu je maksimalna. Nitko iz BiH se nije ponio korektnije", kaže i dodaje da to zna jer je bio premijer. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odgovor na prozivke Schmidt o Milanoviću: "On je mene uvrijedio"

"Odi malo na ulicu, druži se s cigićima i Romima"

"Zato jer ima interesa u tome", dodaje. "Andrej Plenković gleda kako  će napakostiti meni u strahu da ja njemu. Odi malo na ulicu, druži se s cigićima i Romima, pa ćeš možda imati bolju frazu od 'to je smiješno'. Što je smiješno? To što ne poduzimaš ništa? Što se naslikavaš s Džeferovićem?" kaže i dodaje da su od Plenkovića napravili budalu. "Od mene nisu napravili budalu."

"Ajmo se mi malo tako ponašat, slušat pravila. Ni Dodik ni Čović mu nisu došli na sastanak. Čovića se stavlja u istu kategoriju rušitelja BiH. Kad god zinu, naprave političku grešku. Taj Čović sjedi pored Plenkovića na otvorenju Pelješkog mosta. I ja bih ga pozvao, ali što bih napravio da ga zaštitim? Mogli su staviti palmu između", kaže i dodaje kako Hrvatska ima moćne instrumente za takve razmjene. "Možemo svima koji nam rade iza leđa pokazat srednji prst i reći 'gubite se'", rekao je.

Milanović kaže kako je poslao Plenkoviću poziv na sastanak Vijeća za sigurnost, na kojem je htio razgovarati o BiH, a ostavio prostor je i za druge teme o kojima je htio razgovarati premijer.

"Ali nije bilo po njegovom i to plaća hrvatski narod", kaže Milanović zašto je Plenković odbio. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Schmidt je uvrijeđen i povrijeđen" Plenković opleo po Milanoviću pa održao lekciju i novinarima: "Dio medija želi prikazati da smo svi isti"

"Taj tip Andrej Plenković svu politiku svodi na osobne. Da se ja kandidiram za premijera. Bio sam. Što će mi to?" govori predsjednik i kaže da imamo velike probleme, a mi se bavimo Kajtazijem."

"Kakve veze ima jel' netko u BiH Hrvat, Bošnjak ili Srbin?" pita Milanović. 

"Jel' ovo uvreda? Pitam jel' čovjek Rom. Ja mogu objašnjavati jesam li ja Hrvat", kaže predsjednik. 

Ima li kraja prepucavanju, pitali su novinari. 

"Ja tvrdim da ćemo svi završiti na groblju. Sve će jednog dana prestati", kaže Milanović. 

"Dok čovjek ne želi radit svoj posao, što da ja radim? Da budem njegova dvorska luda, da zanemarim svoje dužnosti i prestanem pričati o tome? Kad će prestati? Kad Plenković počne govoriti o problemima koji postoje tamo", kaže predsjednik. 

"Ja ću prestat govorit kad u moje cipele uđe Plenković. Kad čovjek u nedostatku bilo kakvog smisla za nijansu prestane govorit da je to što ja kažem smiješno. Možeš se ti s tim ne slagat, ali to nije smiješno", kaže Milanović i dodaje da bi i on "htio biti mio i drag ljudima".

Komentirao je Ivicu Todorića. Kaže da se zamjerio brojnim ljudima. "Bio je gramziv. Htio je previše", kazao je Milanović.

Stigao odgovor Kajtazija: "Ako on misli da ja nisam Rom, neka mi kaže što sam"

Zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi odgovorio je predsjedniku. Kaže da nije tražio ispriku predsjednika za ranije izjave, no izjave smatra neprimjerenima.

"Nisam tražio ispriku nego sam rekao da ono što je izjavio, mislim da nije primjereno imajući u vidu da sam legitimni predstavnik romske zajednice i trebao bi ih štititi i pokazati da ono što predsjednik izjavljuje nije primjereno. Romska zajednica zadnjih godina ima velikih problema i od njega i drugih instanci vlasti očekujemo zaštitu.

Nije uvrijedio mene, nego cijelu romsku zajednicu", rekao je Kajtazi, a potom se osvrnuo i na predsjednikove riječi da je pitanje je li on Rom: "Ako on misli da ja nisam Rom koji je napisao prvi romski rječnik, koji govori romski jezik, neka mi kaže što sam. Možda je mislio da sam Hrvat, ali ok ako on to tako misli. Moji Romi su prepoznali, ne bih komentirao".

Kaže i da bi predsjednik trebao barem poštovati funkciju koju on obavlja: "Meni je jako žao kad to čujem. Ako mene osobno ne poštuje, trebao bi poštovati moju funkciju. Mislim da su građani u ove dvije godine prepoznali njegov rad, a i moji Romi su prepoznali moj rad", reko je za N1.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene