Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zimski tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskome Brodu posjetilo je u petak izaslanstvo UNHCR-a koje je vodio asistent visokog povjerenika UN-a za izbjeglice George Okoth Obbo, koji je nakon obilaska centra zahvalio hrvatskoj Vladi na vrlo dobro organiziranome i humanom pristupu rješavanju izbjegličke krize te je pohvalio odluku da se zbog zimskih uvjeta osnuje takav tip kampa.


U izjavi za novinare Okoth -Obbo je potvrdio da sve osobe na izbjegličkoj ruti nemaju pravo na status izbjeglica, ali je istaknuo da sve osobe imaju pravo zatražiti azil i zaštitu.

Oko 4000 migranata stiglo u Pirej, spremni prijeći granicu s Makedonijom

Vezani članci Slika nije dostupna OZBILJNO SHVATIO DOBIVENE INFORMACIJE 'Hrvatska bi migrante mogla slati preko Istre u Italiju' Slika nije dostupna PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise

"Razdvajanje osoba na izbjegličkoj ruti ne bi trebalo biti po državljanstvu, nego na osnovi međunarodnih zakona tko jest, a tko nije izbjeglica", rekao je Okoth Obbo. Dodao je kako je njegova misija osigurati da takav odnos prema izbjeglicama imaju i Hrvatska čiju je vladu posjetio danas i Slovenija, koju je posjetio jučer.

U vezi s novim pravilima o prolasku izbjeglica balkanskom rutom, Okoth Obbo je rekao kako je važno znati što se sada događa s osobama čiji je prolaz spriječen pojačanim nadzorom. Izrazio je zabrinutost da bi se zbog novih pravila mogle razbiti izbjegličke skupine te pomaknuti na alternativne rute, čime bi se mogla ugroziti njihova sigurnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook