Iz Hrvatskog astronomskog saveza stigli su prvi podaci preliminarne analize pada meteora. Neki od podataka koji su objavljeni ne ostavljaju nikog ravnodušnim.


Koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon je iz dosad prikupljenih podataka o padu meteora sastavio preliminarno izvješće.

Vezani članci Slika nije dostupna Meteor nakratko pretvorio noć u dan i sve obasjao plavkastom svjetlošću Meteor (Foto: Screenshot/YouTube) Ljudi diljem Sibira uspjeli snimiti meteor kako para nebo

NASA - Centar za mala tijela priopćio je da je do proleta meteora došlo 28. veljače u 10:30:34 po lokalnom vremenu.

Procijenjena energija meteora bila je 0,34 kT, a procijenjena brzina kojom se kretao veća od 20 km/s.

Procijenjena masa meteora bila je 5.5 t, a procijenjena veličina 1.5 m.

Rezultati IMO Fireball reporta - zabilježeno je 70 očevidaca iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije, mnoštvo snimaka, za sada četiri videa, a putanja ukazuje na završetak leta u Sloveniji.

"Za precizniju analizu potrebna je kalibracija videozapisa i statičkih snimaka (snimak istog dijela neba istim uređajem noću, i to tako da se na snimci vidi što više zvijezda). U kontaktu smo sa slovenskim astronomima koji se organiziraju u smislu analize njima dostupnih podataka i razmatraju mogućnost postojanja meteorita, po čemu će vjerojatno organizirati potragu.

Prema višegodišnjem iskustvu, od ovako brzih meteora ne ostaju krupniji meteoriti već sav materijal 'izgori' u atmosferi. Moguće je međutim da sitniji komadi veličine do desetak grama prežive eksploziju te se rasprše na širem području. Ukoliko dođemo do dodatnih informacija, napravit ćemo precizniju analizu u suradnji sa slovenskim kolegama.", priopćeno je iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju