Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Krše se pravila'

POSTUPAK ODUZIMANJA DIPLOME Milijan Brkić oglasio se putem odvjetnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Visoka policijska škola najavila da će ponovno biti pokrenut postupak oduzimanja zvanja diplomiranog kriminalista Milijanu Brkiću, njegov odvjetnik medijima je poslao priopćenbje koje u cijelosti objavljujemo.

Odvjetnik Milijana Brkića, Ivo Farčić oglasio se priopćenjem, što je prva reakcija nakon objave iz Visoke policijske škole na odluku o ponovnom pokretanju postupka oduzimanja diplome za zvanje diplomiranog kriminalista glavnom tajniku HDZ-a.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić Saga se nastavlja Nove poruke Josipe Rimac potvrđuju Milanovićeve izjave? Mamić je lobirao za Turudića i raspitivao se zašto nije izabran Slika nije dostupna Pisali Plenkoviću i Petrovu Bivši Barišićevi studenti brane ministra: "Njegov integritet je neupitan"

'Poštovani,

Povodom priopćenja MUP-a RH o ponovnom pokretanju postupka oduzimanja stručnog naziva u svezi navodnog plagiranja završnog rada od strane gospodina Milijana Brkića, u skladu sa uputom mojeg klijenta ovim putem izjavljujem slijedeće:

Začuđen sam priopćenjem da će Policijska akademija ponovno inicirati postupak protiv gospodina Milijana Brkića iz razloga što je u ovom predmetu već jednom pravomoćno presuđeno odlukom Visokog upravnog suda RH broj Usž 1671/15-2.

Navedeni postupak je na prvi pogled, i bez dublje pravne analize, lišen pravne osnove. Naime odredba članka 82. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju govori da je oduzimanje akademskog ili stručnog naziva moguće ako se radi o grubom kršenju pravila studija ili na temelju doktorskog rada koji je plagijat ili krivotvorina.

Jasan je ratio odredbe da se akademski status oduzima ukoliko se radi o plagiranoj doktorskoj disertaciji iz razloga što se radi o samostalnom znanstvenom radu.

Međutim, u pogledu stručnog naziva traži se utvrđenje da se radi o grubom kršenju pravila studija, a koje utvrđenje pretpostavlja postojanje pravilnika sa jasnim pravilima izrade završnog rada, te sa jasnim zabranama kažnjivog ponašanja, određenjem da pojedino ponašanje predstavlja grubu povredu pravila studiranja.

Utvrđenje grube povrede prava studija u situaciji kada nije postojao pravilnik sa jasnim utvrđenjem i opisom kažnjivog ponašanja, predstavlja povredu načela legaliteta – nula crimen sine lege.

Ovakav stav je utemeljen na čitavom nizu nacionalnih propisa, Ustavu RH, Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda UN-a, koje su sve ratificirane te u radu domaćih sudova i tijela uprave predstavljaju pravne osnove koje se neposredno primjenjuju.

Također, a obzirom na činjenicu da je u ovom predmetu već jednom pravomoćno presuđeno smatramo da se ovdje pokreće novi istovrstan postupak, čime se krši još jedno pravilo – ne bis in idem.

Slijedom svega rečenog smatramo se postupak ponovnog razmatranja oduzimanja stručnog naziva u svezi navodnog plagiranja od strane gospodina Milijana Brkića može ponovno inicirati samo grubim čitanjem propisa uz snažnu političku potporu, koja je i te kako vidljiva.

Stoga koristimo ovu priliku da jasno izreknem kako je prioritet svakog postupanja ipak provođenje načela pravne države, a ne samovoljno i netransparentno pokretanje postupaka mimo postojanja jasne i nužne regulative.'

Za g. Milijana Brkića
Ivo Farčić, odvjetnik
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene