Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diploma Milijana Brkića

'PLAGIJAT OSTAJE PLAGIJAT' Ostojić kritizirao odluku Upravnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostojić je kazao da u trenutku kada je slučaj započeo pravilnik nije bio donesen, jer "nisu očekivali da im se može dogodit da imaj 26 studenata koji prepisuju diplomske radove".

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da u vrijeme kada je Visoka policijska škola počela postupak utvrđivanja je li glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić plagirao diplomski rad nije postojao pravilnik prema kojem je konačnu odluku moralo potpisati vijeće, a ne dekan, zaključivši da unatoč mogućim proceduralnim greškama "plagijati ostaju plagijati".

Pročitajte i ovo Milijan Brkić i Josipa Pleslić Nove poruke Tko je Klokan iz poruka Josipe Rimac i Milijana Brkića? Zdravko Mamić Saga se nastavlja Nove poruke Josipe Rimac potvrđuju Milanovićeve izjave? Mamić je lobirao za Turudića i raspitivao se zašto nije izabran

Podsjetio je i da je 20 dana prije presude Upravnog suda, kojom je ukinuto rješenje da je Brkićev diplomski rad plagiran, isti sud "dao za pravo dekanu Visoke policijske škole i rekao da je potpuno ispravno postupio kada je sukladno Zakonu o upravnom postupku oduzeo diplomu".

Upravni sud u Zagrebu u utorak je nepravomoćno ukinuo rješenje Visoke policijske škole koja je zbog plagiranja u ožujku prošle godine poništila Brkićev diplomski rad, uz objašnjenje da je učinjena proceduralna pogreške jer je odluku donio dekan, a ne stručno vijeće koje je to trebalo učiniti po poslovniku donesenom dva mjeseca ranije.

MILIJANU BRKIĆU DIPLOMA OSTAJE Upravni sud utvrdio proceduralnu pogrešku

'Nisu mogli očekivati da 26 studenata prepisuje diplomske radove'

Ostojić je kazao da u trenutku kada je slučaj započeo pravilnik nije bio donesen, jer "nisu očekivali da im se može dogodit da imaj 26 studenata koji prepisuju diplomske radove" pa su primjenjivali Zakon o upravnom postupku.

"Ali plagijati ostaju plagijati", kazao je Ostojić, poručivši novinarima da "strijelicu usmjere" prema sudskoj praksi "u kojoj se na istom sudu događa da jedni imaju stav da je dekan ispravno postupio, a 20 dana kasnije da nije ispravno postupio".

"To je samo bacanje prašine u oči, no najvažnije od svega je da su to plagijati i stvar je u tome da zaista nije važno tko ih je oduzeo, jel to ispravno ili nije", kazao je Ostojić.

Dodao je da će MUP u svakom slučaju "poslušati odluku suda i postupit po njoj" te da će nakon što dobiju pismenu presudu odlučiti što će učiniti. "Mi na kraju moramo odlučit kojem sucu ćemo vjerovati", zaključio je Ostojić.

Upad u Hrvatski tjednik - 'U policijskom postupanju ne smije biti nikakve razlike'

Ministar je komentirao i nedavni upad u redakciju Hrvatskog tjednika u Zadru, ističući da u policijskom postupanju ne smije biti nikakve razlike, "bez obzira o kakvom se tjedniku radilo".

"Od policije se traži da postupa na jednak način, profesionalno, nikada ne smije biti rukovođena da li joj se netko sviđa ili ne. Dakle moram odbiti bilo kakvu kombinaciju da bi policija manje bila aktivna na tom slučaju od drugih. Također moram istaći da je potrebna suradnja, nije potrebno nadopunjavat priče. Ne može se dogoditi da netko dođe i radi efekta pojača priču, jer nije moguće da netko tko je vezan žicom može telefonom zvati operativno dežurstvo. Bitna je istina i apsolutno pomoći da se slučaj riješi", kazao je Ostojić.

Vlasnik i glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić ocijenio je da je upad dvojice naoružanih napadača u redakciju njegova tjednika "terorističko - razbojnički čin" o čijim motivima ne može nagađati. Dodao je i da su napadači, koji su ozlijedili njegovog kolegu Antonija Mlikotu što se zatekao u redakciji, koristili vrlo okrutne metode te da sve ukazuje da su to odradili profesionalci, a ne amateri. "Vrlo su okrutne metode koristili. Mislim da su ga gušili žicom, vezivali mu ruke, prislonili mu pištolj na glavu. Sigurno je da su nešto tražili, jer je kolega čuo da jedan drugog pita: 'Jesi li pronašao'". U izjavi Hini kazao je i da mu je teško zamisliti da ideološko neslaganje može biti motivacija ovakvog brutalnog napada (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene