Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većinom glasova odlučeno

Ivo Banac ponovno predsjednik HHO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Banac danas je većinom glasova na plenarnoj sjednici Hrvatskoga helsinškog odbora ponovno izabran za predsjednika te udruge za zaštitu ljudskih prava.

Za njegova zamjenika izabran je osnivač i počasni predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz HHO-a istupili Grubišiš, Gredelj i Klarić Bajić: Priznajem da ste me zbunili tom nagradom Slika nije dostupna Banac: Nisam počinio nikakve prekršaje

>> Banac: Nisam počinio nikakve prekršaje

Prije izbora predsjednika pojedini članovi HHO-a izrazili su nezadovoljstvo što je Banac predložen kao jedini kandidat za predsjednika.

Ivan Grubišić smatrao je da je za predsjednika trebalo predložiti dva ili tri kandidata 'da se može birati, a ne glasovati'. Drži da se zbog izbora samo jednog kandidata može govoriti o određenoj manipulaciji ili izrazu određena jednoumlja.

Vilim Matula rekao je da je u Zagrebu 'očišćen' kompletan Ured HHO-a iz kojeg su otišli mnogi ljudi s velikim iskustvom u njegovu radu. Upitao se i po kojoj je etičkoj i moralnoj osnovi Banac potrošio novac koji je dobio kao saborski zastupnik te zašto se ne postavlja to pitanje? 'Nisam dobio odgovor na njega, a ni mediji', kazao je.

Govoreći o jednogodišnjem radu Odbora, Banac je kazao da je on zbog brojnih okolnosti bio 'izuzetno težak'. Podsjetio je da je, kao novoizabrani predsjednik, želio obnovu HHO-a, što mu je bilo zamjereno. 'Od starog vodstva je postojala percepcija da nikakva obnova nije potrebna, što se pokazalo krivom procjenom', kazao je.

Ocijenio je da je Ured HHO-a dobrim dijelom bio izvan nadzora direktora i Izvršnog odbora, a sam Odbor bio je pasivan.

Banac je istaknuo da je prijašnje vodstvo HHO nepotrebno dovelo u deficit te da je u godinu dana uspio ukloniti štetu koju su drugi nanijeli. 'Uspjeli smo rješiti mnoge teškoće u Uredu, a teškoće vezane uz projekte i financiranje svesti na podnošljive', istaknuo je dodavši da je HHO prošle godine ostvario prihod od pet milijuna kuna.

Banac je rekao da su se protiv njega vodile i razne medijske kampanje, počevši od slučaja Mirjane Pukanić. Istaknuo je da HHO nema ni lijevi, ni desni politički profil. 'Mi branimo ljudska prava i činit ćemo to ubuduće', naglasio je.

Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj ocijenio je boljim, ali smatra da stanje u medijima nije dobro jer se u njima, upozorio je, često javljaju dezinformacije, vraća se govor mržnje, a i monopolizirani su.

U članstvo HHO-a danas su primljeni redatelj Krešimir Dolenčić, sudac Vladimir Gredelj, pjevač Zlatan Stipišić Gibonni i novinar Branimir Pofuk.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene