Ivica Todorić objavio je na svom blogu opsežan tekst koji je nazvao "Memorandum o dokazima kaznenih djela protiv Agrokora i njegovih vlasnika – izvršni sažetak".

Galerija


Todorić navodi kako se ovim memorandumom opisuju sumnje da je u vezi s pripremom, izradom, provedbom i implementacijom Lex Agrokora, posebno uvedenog zakona u Hrvatskoj koji je utjecao na Agrokor Grupu u Hrvatskoj, izvršeno nekoliko kaznenih djela.

Vezani članci Ivica Todorić izašao iz Remetinca (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Sloković misli da bi suđenje Todoriću moglo početi u veljači, bivši šef Agrokora obrušio se na premijera Ivica Todorić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Potvrđena prva optužnica protiv Ivice Todorića, tereti ga se da je oštetio Agrokor za 1,25 milijuna eura

"Dokazi izneseni u ovom memorandumu podupiru ovu sumnju na razinu koja je iznad razumne i dovoljni su da bilo koje nadležno tužiteljstvo pokrene istragu o navedenom pitanju. Memorandumom se ukazuje na zabrinutost da su kaznena djela počinili neki od ključnih ljudi, vladini dužnosnici, strvinarski fondovi i druge osobe koje su sudjelovale u pripremi, izradi, provedbi i implementaciji Lex Agrokora, posebnog zakona usmjerenog na Agrokor.

"Dva glavna kraka kriminalne zavjere i djela"

Memorandum otkriva dva glavna kraka kriminalne zavjere i djela.
Prvi krak odnosi se na nezakonito izvlačenje novca iz Agrokora od strane tzv. “BORG grupe” agenata u uroti i zajedničkog pothvata s AlixPartners, tvrtkom “angažiranom” da “savjetuje” Agrokor. Ovaj dio također sadrži i elemente korupcije, budući da su određene isplate izvršene od strane AlixPartnersa samoj grupi BORG kao naknada za njihove uloge dok su bili agenti vladinih dužnosnika.

Drugi krak odnosi se na nezakonite aktivnosti BORG Grupe u zavjeri sa strvinarskim fondom Knighthead Capital Management LLC. Aktivnosti uključuju trgovanje dionicama na temelju povlaštenih informacija, korupciju, prijevare protiv Agrokora i njegovih tvrtki, preferencije prema ilegalnim vjerovnicima i druge radnje. Također postoji izravna poveznica krivičnih djela počinjenih od strane Knightheada i BORG grupe i prijedloga posljednje implementacije Lex Agrokora – tj. „Nagodbe”.
Nagodba pretpostavlja potpuno nametanje određenih posebnih dogovora koji su predmet ovog memoranduma i, kao što dokazi pokazuju, koji su proizvod kriminalne zavjere.

Todorić o "počiniteljima"

Glavni počinitelji brojnih prekršaja koji će se navesti su:
⦁ Takozvana BORG grupa - privatna skupina vladinih dužnosnika, savjetnika i konzultanata koju su izabrani dužnosnici vlade nezakonito angažirali za proizvodnju i provedbu vladine intervencije u Agrokoru. Ta je skupina zatim dodatno iskoristila taj nezakoniti mandat u korist njih i određenih trećih strana. Grupa BORG će zajedno s AlixPartners primiti više od 80 milijuna eura, u izravnom kršenju relevantnog pravnog okvira te u zavjeri za prevaru Agrokora i njegovih vlasnika.

⦁ Knighthead Capital Management LLC, investicijski fond registriran u SAD-u koji ulaže u takozvane “posebne” situacije. To je agresivni investicijski fond s poviješću neprijateljskih investicijskih strategija koje se primjenjuju u brojnim zemljama - od Argentine i Puerto Rica, do Austrije i sada u Hrvatskoj. Predviđa se da je Knighthead zaradio više od 200 milijuna eura protuzakonitim radnjama.

⦁ AlixPartners LLP UK i AlixPartners UKRAINE LTD UK, koji su zajedno s grupom BORG iz tvrtke izvukli više milijuna eura, ponovno se u potpunosti oslanjajući na nezakonite sporazume s grupom BORG i preferencije koje su im dodijeljene u zavjeri s navedenom skupinom
Posebna situacija koja je dopuštala gore navedenim subjektima da se bave kriminalnim aktivnostima nastala je u odnosu na tvrtku Agrokor. U onome što je prvi takav način intervencije vlade u privatnu tvrtku u novijoj povijesti Europske unije, Agrokor je de facto nacionaliziran od strane hrvatske vlade putem posebnog zakonodavstva. Međutim, nizozemski vlasnici Agrokora ostali su pravni vlasnici Agrokora u svim ključnim vremenima tijekom procesa Lex Agrokora.

Ovo posebno zakonodavstvo pod nazivom Lex Agrokor nije bilo djelo hrvatskih institucija. Posebno zakonodavstvo o intervencijama, kao što će biti dodatno razrađeno u nastavku, savjetovano je i sastavljeno od strane grupe privatnih osoba kojima je dano (nezakonito) ovlaštenje za njegovu izradu i provedbu.

Ova privatna skupina pojedinaca (tzv. Grupa BORG) bila je ovlaštena od strane određenih vladinih dužnosnika, ali su bili potpuno nevezani za bilo koji ugovorni, etički ili zakonski standard u svom radu. Angažirani su protivno zakonu, bez ikakve službene odluke, i djelovali su potpuno izvan sustava državne kontrole. Imali su odriješene ruke da čine ono što su htjeli, i zapravo su izradili intervencionistički alat koji im je odgovarao. Nakon što je ovaj posebni zakon bio na snazi, ista grupa koja ju je izradila, ušla je u tvrtku za koju su je izradili, te preuzela upravljanje i „savjetodavne“ pozicije.

⦁ Ova BORG grupa (razlozi za ime se navode u nastavku), s Knightheadom i AlixPartnerima uspjela je iskoristiti ovu situaciju putem kontakata s insajderima i nezakonitog lobiranja, a sve s ciljem profita od toga. Tako na primjer:

⦁ Prvo, dokazi pokazuju da je Knighthead zbog izravnih i neizravnih kontakata s tom grupom i djelotvornom korupcijom izgradio poziciju u obveznicama Agrokora trgujući na temelju vrlo vjerojatnih insajderskih informacija. Knighthead je tada, u zavjeri s navedenim pojedincima, protuzakonitim lobiranjem, izmjenio posebni zakon koji će omogućiti Knightheadu profit od prodaje svojih obveznica Agrokoru. Nakon što je navedena skupina osoba bila angažirana u Agrokoru, Knighthead je Agorkorove obveznice vratio Agrokoru za više od pet puta više od tržišne cijene, unatoč navodnom problemu Agrokora i time ostvario ogroman profit zbog odnosa s tom skupinom ljudi. U vrijeme prodaje Agrokor je bio u rukama navedene skupine osoba.

⦁ Drugo, dokazi također pokazuju da su AlixPartneri, zbog izravnih i neizravnih kontakata s tom skupinom, kao i kroz djelotvornu korupciju, uspjeli osigurati unosne ugovore vezane uz intervenciju u Agrokoru, nakon čega su proslijedili isplate članovima grupe BORG.

Godinu dana se izvlačilo, na obostranu korist, iz ove „posebne situacije“ u Agrokoru. Primjerice, Knighthead je dobio ne samo dobitak od otkupa obveznica, već je i uspio dobiti druge pogodnosti (kao što su plaćanje agresivnih kamatnih stopa i nerazmjerno visoki udjeli u kapitalu nakon plana restrukturiranja).

Todorić sumnja u nekoliko kaznenih djela

Smatramo da trenutno dostupni dokazi upućuju na dovoljnu sumnju da su Knighthead, grupa BORG i AlixPartners počinili nekoliko kaznenih djela kažnjivih po zakonu ne samo u Hrvatskoj, nego i u Nizozemskoj, SAD-u i Velikoj Britaniji.

Imajući u vidu poziciju BORG Grupe i njihov mandat agencije s državnim službenicima - jasno je da kaznena djela u nastavku imaju jasne elemente korupcije - kao što su „olakšavajuća plaćanja“ koja su im dana, uzimajući u obzir njihove pozicije kao vlada i / ili agenti vladinog službenika.

⦁ Veći dio ovih dokaza sada je dostupan zbog brojnih curenja podataka koja su se dogodila u Hrvatskoj i zbog rada istraživačkih novinara koji su otkrili posebne odnose i aktivnosti Knightheada. Tri ključna dijela curenja su:
⦁ Hotmail afera (curenje objavljeno od strane vodećeg informativnog portala Index.hr koji uključuje privatne poruke e-pošte gospođe Martine Dalić, tadašnje potpredsjednice Vlade RH), b)
⦁ Curenje izjava (curenja svjedočenja koje su četiri osobe dostavile hrvatskom tužiteljstvu u vezi s intervencijom u Agrokoru i naknadama za savjetovanje koje se plaćaju određenim osobama) i
⦁ Curenje e-mailova krajem jeseni 2018. koji su otkrili izmjene Lex Agrokora u posljednjim trenucima i očiglednu kriminalnu zavjeru.
Stoga smo u ovom memorandumu izložili dokaze kao i pozadinu na kojoj bi se trebali analizirati dokazi“, navodi Ivica Todorić u Memorandumu objavljenom na blogu.

U tekstu se dalje objašnjava što je, po mišljenju Todorića, lex Agrokor i koji su njegovi učinci, dok Todorić naširoko navodi i svoj dojam o tzv. Borg grupi. Tvrdi i da je grupa BORG imala osobni interes da se dogodi intervencija u Agrokoru. Napominje kako dokazi pokazuju da su grupa BORG i AlixPartners zajedno sudjelovali u prijevarnoj zavjeri koja je, tvrdi, "uzrokovala štetu Agrokoru i njegovim nizozemskim vlasnicima, dok su uzimali nezakonitu dobit od preko 30 milijuna eura".

Todorić na kraju teksta podsjeća da je GONG pozvao na trenutačnu ostavku političara koji su odobrili rad grupe Borg, a da je SDP-ov Peđa Grbin pozvao na istragu o trenutnoj vladi u vezi s intervencijom u Agrokoru. Todorić na kraju teksta traži zaštitu neovisnog tužiteljstva i poziva na hitnu i neovisnu istragu.

Gužva na desnici: "Nikad ne znate što će se dogoditi, mogu pasti i teške riječi"