Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbačeno povećanje prava Srbima

Pogledajte snimku incidenta u Vukovaru: Penava bacio na pod Statut Grada na ćirilici

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća poručio kako se nisu stekli uvjeti za veća prava Srba u Vukovaru. Nakon toga se dogodio incident - vijećnik SDSS-a mu je poklonio Statut Grada ispisan na ćirilici, a Penava ga je bacio na pod i nazvao to činom agresije. Vukovarsko vijeće na kraju je odbacilo povećanje prava srpskoj nacionalnoj manjini.

Na sjednici Gradskog vijeća u Vukovaru dogodio se incident kad je vijećnik SDSS-a Srđan Kolar poklonio gradonačelniku Ivanu Penavi Statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici.

Pročitajte i ovo Ivan Penava Nakon masovne tučnjave Javio se HDZ: ''Penavine poruke su da je nasilno ponašanje nekad dozvoljeno, nekad ne'' Kolona sjećanja - 120 32. godišnjica Penava o jučerašnjoj Koloni sjećanja: "Nadam se da smo svima poslali poruku"

Kolar mu je poklonio Statut rekavši da to nije provokacija, nego želja za dijalogom. "Neću ovo primiti, ovo smatram činom agresije!" rekao je Penava i bacio ga na pod.

 

 

"Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju. Ako bude trebalo, protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!" poručio je Penava, pa nastavio: "Vukovar pod velikosrpskom retorikom pasti neće, bilo pod tenkovima ili u celofanu s Miloradom Pupovcem!"

Vukovarsko vijeće nakon burne sjednice je odbacilo povećanje prava srpskoj nacionalnoj manjini.

"Apsolutno je ispoštovana odluka Ustavnog suda. Održali smo sjednicu na ovu temu i donijeli zaključak. Da se odluke ne mogu odugovlačiti unedogled, osobni je stav predsjednika Ustavnog suda, a ne odluka. Odluka je danas 100 posto ispoštovana", poručio je Penava. 

"Nisu stečeni uvjeti za veća prava"

Penava je prethodno na sjednici poručio da se nisu još uvijek stekli uvjeti za veća prava Srba u Vukovaru. "Nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru", kazao je Penava.

Penava je konstatirao da je "dostignut stupanj dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih manjina na razini koja omogućava suživot i dijalog do određene razine".

"Svi živimo i radimo kad su na području Vukovara još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana svih nacionalnosti. Svim tim građanima koji imaju jedan nazivnik - a to je da su se usprotivili velikosrpskoj agresiji ili su ostali samo građani grada zatočeni opsadom u nehumanim uvjetima granatiranja i pogibelji - svim tim ljudima uskraćeno je temeljno ljudsko pravo na život, dostojanstvo i slobodu, i to ne samo '91. nego i do dana današnjeg, kad su zapravo sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar", poručio je Penava. 

Na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća na dnevnom je redu donošenje prijedloga Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara, javlja N1 televizija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene