Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gost Dnevnika Nove TV bio je novoizabrani vukovarski gradonačenik Ivan Penava. Našem Andriji Jarku otkrio je svoje prve poteze u gradonačelničkoj fotelji.


Čuli smo da vam je prvi potez besplatni udžbenici. Ali građane više zanima kako mislite oživjeti gospodarstvo?

Jasno je u našem programu definirano par temeljnih stvari. Okosnica svega će biti brendiranje vukovarskih proizvoda s jednim konceptom 'Grad to ste vi'. Slično kao što je HGK radila s 'Kupujmo hrvatsko' gdje jednostavno idemo na emociju kod građana Hrvatske koju naši građani imaju za grad Vukovar i pod tom robnom markom ćemo pokušati plasirati sve proizvode iz grada Vukovara na tržište diljem Republike Hrvatske. Zatim je tu vrlo zanimljiv projekt obrtničke ulice. Izvući ćemo gospodarsku zonu iz blokade odnosno sad već iz predstečajne nagodbe. Ima čitav niz tih pokazatelja, ali suština priče jest da je kriza i da treba rasteretiti sve obrtnike.

Svaki treći Vukovarac nema posao. Otvaraju li ti projekti nova radna mjesta?

Naravno. Mi smo u kampanji i rekli i obećali da će biti 500 radnih mjesta u iduće tri godine. Toga se i držimo i to će tako i biti. Rezultati će brzo biti vidljivi.

Hoće li u gradu ostati dvojezične ploče?

Dvojezični natpisi u gradu Vukovaru su postavljeni od strane državne vlasti, kao što vidite na zgradi Poglavarstva je nema, i što se tiče lokalne razine oni neće ostati. Mi smo po tom pitanju rekli svoje, stav HDZ-a je poznat. Radilo se o silovanju zakona i uvođenju tih ploča na nezakonit način. Imamo vrlo jake argumente kojima smo pokazali i dokazali svima da su te brojke imaginarne, izmišljene i da ta priča zapravo ne drži vodu.

Trebaju li djeca u Vukovaru i dalje ići u školu po odvojenim programima?

Ne, nikako ne, mislim da je model koji imamo zastario, poslužio je u doba mirne reintegracije je. Moje mišljenje je da djeca trebaju ići u jednu školu. Dakako, ne osporavajući prava nacionalnoj manjini u gradu Vukovaru. Govorim o srpskoj nacionalnoj manjini, da ima jednaka prava kao sve manjine u Republici Hrvatskoj. Znači, ako je njima u interesu imati manjinsku školu to im treba i dozvoliti, ali u suštini sam uvijek za to da djeca idu u jedinstvenu školu od malih nogu kako ne bi imali problema u kasnijim fazama života.

Nedostaje vam jedan glas. Hoćete li osigurati većinu?

Nismo još počeli pregovore, nismo stigli, počet ćemo ih vrlo skoro. Mislim da neće biti problema jer imamo jednu suverenu većinu, ne apsolutnu, ali opet većinu. Da su rezultati izbora za gradsko vijeće i za gradonačelnika sada svima poznati i vjerujem da je u interesu građana grada Vukovara da ćemo što prije konstituirati gradsko vijeće kako bismo mogli usvojiti proračun i nastaviti skupa raditi na dobrobit svih građana u gradu Vukovaru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Ivan Penava (Foto: Pixsell,Davor Javorović) Penava o spomen ploči ratnom zločincu: "Očekujem od Pupovca, SNV-a i SDSS-a da se barem na ćirilici ograde od tog postupka" Vodotoranj u Vukovaru (Davor Javorović/PIXSELL) Penava otkrio zašto kasne radovi na obnovi Vodotornja: "To je hrpa neistina, nema opstrukcije"