Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je poslala poziv Sloveniji i Italiji da se pregovorima riješi problem u vezi sa ZERP-om, ponovio je premijer Ivo Sanader, odgovarajući slovenskom premijeri Janezu Janši koji je rekao kako Zagreb nije poslao nikakav prijedlog za razgovore.


Komentirajući napise u medijima prema kojima Hrvatskoj prijeti blokada pristupnih pregovora s EU te da će je zadesiti sudbina Turske, Sanader je rekao kako bi Hrvatska mogla pratiti trend Turske, koja je članica NATO-a, u pristupanju NATO-članstvu.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Nemilosrdni treći val u Sloveniji: Sve je više hospitaliziranih, povećavaju broj kreveta na intenzivnim odjelima Slika nije dostupna Sanader: Ako nas se bude ucjenjivalo bit će ili ZERP ili EU

Kada je riječ o praćenju primjera Turske u smislu blokade pregovora, naravno da je u životu sve moguće, ustvrdio je Sanader dodajući kako je sve to u spekulativnoj sferi, te da o tome ne bi spekulirao.

Ponovio je kako je i neslužbenim i službenim kanalima uputio poziv da se na temu ZERP-a nađu predstavnici Hrvatske, Slovenije, Italije i Europske komisije.

Na tim bi se konzultacijama, kako je kazao, trebalo razjasniti i zajednički riješiti ono što smeta Sloveniji i Italiji.

ZERP je, kao i gospodarski pojasevi koje su proglasile druge zemlje članice EU, utemeljen u Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., rekao je Sanader.

Hrvatska to nije učinila bez konzultacija, te konzultacije su proizvele talijansko i slovensko nezadovoljstvo, no to ne znači da konzultacije nisu vođene, istaknuo je premijer.

Poručio je kako Hrvatska želi učiniti dodatni napor da se pokušaju otkloniti razlozi zbog kojih su te dvije zemlje nezadovoljne, a da Hrvatska zadrži svoje pravo suverene i samostalne zemlje da proglasi ZERP.