Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Ako nas se bude ucjenjivalo bit će ili ZERP ili EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader izjavio je da će Hrvatska, nastavi li se i dalje na Europsku komisiju vršiti pritisak da službeno blokira hrvatske pregovore o članstvu u EU, to tumačiti kao neobjektivan pristup rješavanju problema oko primjene ZERP-a, te odlučiti u kojem će smjeru tada voditi svoju politiku.

Premijer Sanader je rekao kako je dojma da se 'pomalo izbjegava' odgovor iz EU oko hrvatskog prijedloga da se održi kvadrilateralni sastanak (Hrvatska, Italija, Slovenija i Europska komisija) na kojemu bi se pokušalo pronaći rješenje za ZERP, na način koji bi zadovoljio Italiju i Sloveniju, a Hrvatska bi primjenjivala svoj zaštićeni pojas i na članice EU.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

'Ako do tog sastanka ne dođe te se i dalje bude vršio pritisak na Europsku komisiju da izađe s prijedlogom službenog blokiranja pregovora, mi ćemo to tumačiti kao jedan neobjektivan pristup problemu', kazao je Sanader. 

'Ako bi se zanemarila činjenica da su Italija i Slovenija proglasile svoje zone, a Hrvatska, nakon sastanka u lipnju 2004. i usuglašenog zapisnika, četiri godine na njih nije primjenjivala ZERP, ako nas se bude ucjenjivalo, onda se priklanjam stavu predsjednika Mesića da će se na dnevnom redu naći pitanje ili ZERP ili EU', dodao je.

Sanader je naglasio kako je hrvatski stav i dalje da se na kvadrilateralnom sastanku može naći rješenje koje bi zadovoljilo sve strane, da u ovom trenutku ne može u javnosti izaći s prijedlogom s kojim bi Hrvatska izašla na tom sastanku, već da će to učiniti ako do sastanka uskoro ne dođe.

Premijer je ponovio da je dokument iz lipnja 2004. tek usuglašeni zapisnik, da je njime Hrvatska pristala odgoditi primjenu ZERP-a na članice EU do potpisivanja sporazuma o partnerstvu u ribarstvu, na čemu je Hrvatska, ističe, inzistirala više od godinu dana, ali da se 's tim otezalo i sporazum se više ni ne spominje'.

Na pitanje kako gleda na geopolitičku situaciju nastalu nakon proglašenja neovisnosti Kosova, Sanader je kazao kako se 'u stanovitom smislu može govoriti o novim podjelama u svjetskom poretku, s obzirom na snažna politička razilaženja između SAD-a i većine zemalja EU s jedne i Rusije s druge strane'.

Poručio je kako nije dobro da se u bilo kakvom obliku, pa i u blagom, 'ponavlja stanje iz Hladnog rata', istaknuvši kao nužno da se Rusiju ne isključuje iz partnerskih odnosa s EU i SAD-om, već da se stalno i o svemu razgovara na najvišoj razini. 

'Zagovornik sam teze i politike da transatlantska suradnja i partnerstvo nemaju alternative', rekao je Sanader.

Ponovio je kako će Hrvatska s odlukom o priznanju Kosova pričekati dok to ne učini većina država EU, dodavši da je i očekivao rasplet koji se dogodio nakon kosovskog proglašenja neovisnosti, ali i kako očekuje da će se situacija smiriti.

'To je dobro za zemlje u okruženju, posebno za Srbiju za koju nam nije svejedno što će se tamo događati, jer želimo dobro svim našim susjedima. Zainteresirani smo za dobre i stabilne odnose sa Srbijom', rekao je Sanader.

Kazao je kako ne očekuje probleme u Nacionalnom odboru za praćenje pregovora s EU, nakon što je na čelo tog odbora, došla predsjednica HNS-a Vesna Pusić, a ne Zoran Milanović kao čelnik SDP-a, najjače oporbene stranke. 'Ne očekujem probleme, očekujem da će to funkcionirati savršeno kao do sada i da ni jedna stranka neće izaći iz Odbora', rekao je premijer.

Dobrom je ocijenio odluku Branimira Glavaša, HDSSB-ova zastupnika i optuženika za ratne zločine, da odustane od članstva u saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i ustvrdio kako u svakom, pa i u Glavaševu slučaju, treba polaziti od presumpcije nevinosti i nikoga ne proglašavati krivim prije sudske presude.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene