Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Miroslav Ćiro Blažević, najuspješniji hrvatski nogometni izbornik, boluje od melanoma. Krajem mjeseca bit će operiran u Zagrebu i, kako kaže, uvjeren je da će dobiti bitku.


Zabrinjava što tu bitku svake godine vodi sve više i više ljudi. Liječnici naglašavaju da nam prevencija može spasiti život. Trenera svih trenera čeka vjerojatno najteža utakmica u životu. Javnosti je otkrio da ima melanom i da će ga krajem mjeseca operirati u Zagrebu.

Vezani članci Dermatologinja Željana Bolanča Melanom je jedan od najagresivnijih zloćudnih tumora: "Ako vam madež promijeni boju i oblik ili vas svrbi i peče, odmah se javite liječniku" Zagreb Advent Run (Foto: Dnevnik.hr) Sudionici kostimirane utrke Zagreb Advent Run trče protiv melanoma

'O svojoj se bolesti prvih dana nisam povjerio niti vlastitoj obitelji! Naravno da mi nije svejedno, da patim i svašta mi prolazi kroz glavu, ali niti u jednom trenutku nisam izgubio vjeru u ozdravljenje', rekao je Ćiro. Najuspješniji hrvatski izbornik ima razloga za optimizam.

>> Ćiro potvrdio da ima melanom: Teško mi je, ali pobijedit ću i ovaj put!

>> Sve više oboljelih od melanoma: Čuvate li svoju kožu?

'Ako je melanom u najranijoj fazi operiran, u tom slučaju govorimo o potpunom izlječenju pacijenta', rekla je dr.sc. Ivana Nola, dermatovenerologinja. Ovo nije prva borba iz koje je 76-godišnji Ćiro izašao kao pobjednik. Prije šest godina operirao je tumor prostate i ubrzo nakon toga zasjeo na trenersku klupu.

Obratite pozornost mijenja li se madež

Ćiro dijeli sudbinu sve većeg broja ljudi koji oboljevaju od melanoma. 'Dijagnoza melanoma apsolutno jest u porastu', dodaje Nola. Kako ne bi postali dio alarmantne statistike, važno je redovito ići na preglede i pratiti promjene na madežima. Treba obratiti pozornost raste li madež, je li nepravilnog oblika, mijenja li boju, kakva mu je pigmentacija i je li upaljen.

Ako je melanom na vrijeme otkriven, razloga za strah nema. Tako će, vjerujemo, i Ćiro iz ove borbe izaći kao pobjednik i nastaviti paliti navijačke mase.