Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspitajte se o cjepivu

Istražuje se cjepivo za koje se sumnja da je usmrtilo dvoje ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cjepiva protiv sezonske i pandemijske gripe za koje se sumnja da su uzrok smrti dvoje i oboljenja troje Hrvata nije prvi ovakav slučaj s nekim lijekom.

U protekle tri godine u Hrvatsku je pušteno oko tisuću novih lijekova, pet ih je povučeno s tržišta.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Istražili smo kako je moguće da jedan lijek koji bi trebao biti ispitan i siguran odjednom postane opasan i zabranjen, te što se može učiniti po tom pitanju. Prije upotrebe novog lijeka potrebno je kliničko ispitivanje.

'Ukoliko je odnos dobrobiti primjene tog lijeka i rizika njegovog korištenja pozitivan onda taj lijek može ići na tržište', rekao je Darko Krnić, iz Agencije za lijekove i medicinske prozivode

Ako lijek više pomaže nego šteti, pušta se u primjenu. Farmaceutske tvrtke osiguraju se papirom na kojem pišu moguće nuspojave.

'Ta je djelotovornost dovedena u pitanje jer većinu tih istraživanja financiraju proizvođači lijekova', rekla je doktorica Lidija Gajski te nadodala da takva istraživanja u načelu nisu ispravna. 'To recimo vrijedi za cjepivo protiv ospica, zaušnjaka, i rubeole. I za cjepivo protiv gripe, rekla je.

>> Dvoje umrlo od cjepiva za svinjsku gripu, oboljeli najavili tužbe!

Upravo se cjepivo protiv pandemijske i sezonske gripe povezuje sa smrti dvoje i s oboljenjem troje ljudi od Guillain-Barréovog sindroma. Šanse za prirodno oboljenje bile su jedan prema milijun. Kod nas je oboljelo 5 na 10 tisuća. Istraga je li uzrok lijek trebala bi biti gotova za mjeseca dana. Dokažu li da je cjepivo krivac, slijede sankcije.

Darko Krnić, dr.med. Agencija za lijekove i medicinske prozivode:
'Ili se sužava indikacija, uvode se nekakve nove mjere opreza ili u konačnici se povlače s tržišta', rekao je Krnić.

Na hrvatsko tržište u protekle je tri godine pušteno oko tisuću novih lijekova.
Darko Krnić, dr.med. Agencija za lijekove i medicinske prozivode:
'Od tih tisuću u posljednje 3 godine imali smo ukupno 5 slučajeva da se iz nekog razloga lijek povukao s tržišta', rekao je Darko Krnić.

Da bi do toga lakše došlo nuspojave vezane uz lijek mogu se prijaviti na stranicama Agencije za lijekove.

'Informirajte se, zatražite javnu raspravu o cijepljenju, zatražite preispitivanje zakonske obaveze cijepljenja koja je u ovim okolnostima prepunim nejasnoća i nesigurnost krajnje problematična', upozorava Gajski.

Osim povlačenja s tržišta, sankcija za proizvođača nema, stoga je jedini način tužbom dobiti zadovoljštinu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene