Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvoje ljudi umrlo je, a troje oboljelo od Guillain-Barreovog sindroma, nakon što su cijepljeni protiv svinjske gripe prije tri godine.


Paraliza donjeg dijela tijela javila se tri tjedna nakon cijepljenja. Oboljeli najavljuju tužbe. Imunološki zavod, koji je cjepivo distribuirao u Hrvatskoj, tvrdi da je cjepivo besprijekorno.

Vezani članci Cjepivo (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Izrael kreće s testiranjem cjepiva protiv koronavirusa na ljudima: "Izazvalo je učinkovit imunološki odgovor kod malih životinja" Cijepljenje, ilustracija Stiže još 240.000 doza cjepiva protiv gripe: HZJZ objavio od kada i gdje će se građani moći cijepiti

'Onaj tko je nabavio to cjepivo, tko proizvodi to cjepivo, ja bi njega tužio i okrivio', kazao je Gušte Juričev, oboljeli od GBS sindroma.

>> Istraživanje: Svinjska gripa odnijela 15 puta više života nego se mislilo

'Smatram da je tužba vrlo teško dokaziva, naime tužitelj mora dokazati svoje navode. Mi kao Imunološki zavod nismo radosni što ćemo biti tužena strana, ali ćemo se braniti na sudu', kazao je Davorin Gajnik, direktor Imunološkog zavoda.

'Liječnici koji su izrazili sumnju da se radi o povezanosti sa samim cjepivom, nažalost to kažu u četiri oka. Ne znam iz kojeg razloga s tom dijagnozom ne idu prema Hrvatskoj agenciji za lijekove', kazao je Srećko Sladoljev, iz Imunološkog zavoda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook