Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet negativni trendovi

Ekskluzivno istraživanje: Popularnost pala i HDZ-u i Milanovićevom bloku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema posljednjem istraživanju Crobarometar, koje provodi agencija Ipsos Puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV, popularnost pada i HDZ-u i Kastavskoj skupini. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika.

Kosor istopila EU euforiju, Milanovićev savez ne raste već pada

Pročitajte i ovo Mislav Bago, Valentina Baus i Dino Goleš NOVI CROBAROMETAR HDZ nedodirljiv, SDP s povijesno niskom podrškom. No i Vlada gubi potporu, a u zemlji raste pesimizam Crobarometar za travanj NOVI CROBAROMETAR HDZ i dalje najjača hrvatska stranka, ali Vladu i predsjednika države jedan bi podatak mogao zabrinuti

Početak kampanje, potpisivanje zajedničkog izlaska na izbore Saveza za promjene birači, čini se, nisu nagradili. Naime, posljednje istraživanje Crobarometra koje provodi Ipsos Puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV pokazuje da rejting koalicije lijevog centra nije porastao. Dapače, pao je na 35,3 posto. To je drugi najlošiji rezultat tog saveza od kada su naznačili da izlaze zajednički na izbore. Zanimljivo da već mjesecina ne mogu prijeći 40 posto koliko su imali još krajem prošle godine i početkom ove. Od početka godine savez je izgubio 9 postotnih poena. 

HDZ koji pak izlazi samostalno računa na potporu od 20,8 posto birača. A treća stranka postao je HSS s 5,7 posto: laburisti su već mjesecima oko izbornog praga, a kolovoz završavaju s 5,3 posto. Blok umirovljenici zajedno imaju 4,3, a HSLS 3,5 posto. HDSSB također može očekivati nekoliko zastupnika, a kao regionalna stranka imaju zavidnih 3,2 posto. Ostale stranke dobivaju 6,2 posto, a neodlučnih je 12,1 posto.

Razvidna je velika prednost Saveza za promjene, no tu ne radi o sinergiji već matematičkoj koaliciji kojom će ta lista osigurati nadmoć u gotovo svim izbornim jedinicama i tako si preračunavanjem mandata osigurati i dodatne zastupnike.

SDP najlošiji u 4 godine, HDZ stabilno loš

Zanimljivo, iako nemaju više važnost kao prije, pojedinačjni rejtinizi politički su pogubni po SDP ponajprije. Stranka bi, da ide samostalno, u ovom trenutku imala 24,4 posto, a HDZ 20,8 posto. Što se tiče SDP-a, to je njihov najlošiji rezultat u zadnje 4 godine, a primjerice od početka 2011. izgubili su 9 posto. HDZ stabilno loš, istopila se euforija oko EU i opet vladajući mogu računati na svakog petog birača. To je jedan od lošijih rezultata HDZ-a zadnjih godinu dana. 

Kosor pala, Milanović isti, baš kao i Josipović

Premijerka Kosor, nakon srpnja, u kolovozu je opet pala ispod 30 posto popularnosti i sada ima potporu 28 posto HDZ-ovaca, Zoran Milanović stabilno na 45 posto, a Ivo Josipović na 81 posto.

U kolovozu ponovno došlo do rasta pesimizma među građanima

Kraj pregovora zaustavio je pad pesimizma, a kolovoz je opet završio negativnim trendovima. Tako 78 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 15 posto smatra suprotno. Ne zna ih 6 posto.

Isto tako 73 posto birača ne podupire poteze Jadranke Kosor, a uz njih je tek svaki peti birač. Ne zna njih 8 posto. Tu je očito kako se u kolovozu za ovakav porast pesimizma zasluga može pripisati povratku razočaranih HDZ-ovih birača u politiku Vlade.

Europesimisti rastu

Kolovoz je građane malo ohladio od EU i sada bi za ulazak u Uniju glasovalo manje od 60 posto birača, točnije njih 56 posto. A raste broj protivnika, njih je 35 posto. Ne zna njih 9 posto.

Rezultate cijelog istraživanja doznajte u Dnevniku Nove TV u 19.15.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene