Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je najveća švicarska banka UBS tužila Hrvatsku u petak na saveznom sudu u New Yorku, tvrdeći da joj duguje 45 milijuna dolara glavnice i kamata za podmirivanje obveza koje je preuzela nakon raspada Jugoslavije, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić jutros je u Zadru potvrdila da je Hrvatska dužna taj iznos te da su sve ostale bivše republike platile svoj dug.


"Provjerila sam, riječ je o jednom dogovoru, odnosno pregovorima koji su trajali dosta dugo, a dogovor je postignut 2008. godine, u međuvremenu ga je trebalo realizirati. Nije realiziran i to je jedan od onih 'kostura koji danas ispadaju iz ormara'. Ministarstvo financija će morati pronaći rješenje", rekla je potpredsjednica Pusić koja je na novinarsko pitanje potvrdila da su sve ostale bivše republike platile svoj dug.

Vezani članci Zdravko Marić Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu" Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo"

Na pitanje o rebalansu proračuna, Pusić je rekla da je najveći problem u reformi zdravstva.

"To je najveći potrošač državnoga proračuna i to je područje u kojem moramo napraviti iskorak ako želimo normalno funkcionirati", poručila je Pusić.

Švicarska banka tuži Hrvatsku zbog duga iz Jugoslavije

Na pitanje novinara je li za izdvajanje HZZO-a iz državnih financija, Pusić je rekla da takvo izdvajanje treba činiti kad gospodarstvo raste, a ne kada stagnira.

"Mislim da ne treba dovoditi u pitanje hrvatske financije, trebalo bi još pričekati", istaknula je Pusić.

Inače, prva potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić u Zadru je boravila u sklopu obilaska stranačkih organizacija u Dalmaciji zajedno s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook