Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne samo četvorice nadbiskupa

Burna reakcija istarskih svećenika, traže izvanredno zasjedanje HBK!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski svećenici, koji su u ovom trenutku na zajedničkom sastanku u Pazinu, nakon što su doznali za izjavu Stalnoga vijeća HBK, koja ide na ruku benediktincima, burno su negodovali.

Štoviše, oni traže izvanredno zasjedanje cijele Hrvatske biskupske konferencije, a ne samo četvorice nadbiskupa Stalnoga vijeća.

Pročitajte i ovo Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 5 U Portugalu Papa Franjo sastao se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja: "Jauk boli žrtava mora biti saslušan" Svećenik na TikToku Propovijedaju, pozivaju na molitvu... Svećenici tiktokeri: "Nastaju susreti, kontakti i dogovori za ispovijedi, pa i videi koje dijelim"

Naime, ova izjava Stalnoga vijeća, tvrde istarski svećenici, posve je u suprotnosti s pismom koje je HBK uputio u siječnju papi Benediktu XVI. i u kojemu se brane stavovi Porečko-pulske biskupije.

Ova izjava Stalnoga vijeća trebala je, očito, misli istarski kler, zaštiti poziciju kardinala Bozanića, koji je sudjelovao u radu kardinalske komisije, koja je bila glavni kreator papina stava o cijelom slučaju.

Jednoglasno podiprli Biskupa Milovana

Istarski svećenici su jednoglasno danas poduprli porečko-pulskog biskupa mons. Ivana Milovana u namjeri da se imovina u Dajli vrati državi, jer država na to ima pravo, potvrdio je to novinarima nakon dvosatnog izvanrednog sastanka istarskih svećenika u Pazinu, kancelar porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević.

'Čak i ako nema pravo, mi imovinu vraćamo državi, jer želimo ovaj slučaj riješiti mirnim putem i unutarcrkvenim dogovoro', kazao je Jakovljević dodavši kako se nada da kada se imovina bude vratila državi, 'neće neka nova ili stara kardinalska komisija opet donijeti neki novi zaključak o porečko-pulskoj biskupiji'.

'Sve vraćamo državi i nadoknadit ćemo joj ono što smo prodali', naglasio je Jakovljević nakon sastanka koji je okupio sedamdesetak svećenika iz Istre. Dodao je kako je većina istarskih svećenika zatražila izvanredno zasjedanje cijele Hrvatske biskupske konferencije, a ne samo četvorice nadbiskupa Stalnoga vijeća. Stalno vijeće HBK čine đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić te riječki nadbiskup Ivan Devčić.

'Mogu si zamisliti da imaju i velike apetite za nečim što miriše na novac'

Župnik Ante Tonči Jukopila jedan je od svećenika koji su jutros bili na sastanku istarskog klera u Pazinu. ''Mislim da je ta komisija u kojoj je bio i kardinal Bozanić da nije mudro postupila donijevši takvu odluku. Lako da se mora vratiti samo benediktincima ovo, ali tko zna kakvi bi se apetiti još javili', rekao je Jukopila. 

Dajući potporu porečko-pulskom biskupu, pismo su napisali i papi. Iznijeli mu cijelu kronolgiju slučaja Dajla - ali i upozorili na neke detalje.

'Sa svim je ovim bio upoznat član kardinalske komisije kardinal Josip Bozanić, ali po našem uvjerenju on, zbog svojih velikih obveza u Biskupiji i izvan nje, nije unišao u bit problema i nije ovaj predmet mogao sagledati s povijesne, pravne i političke strane, a napose sa strane međunarodnih ugovora i civilnih ugovora R. Hrvatske', stoji u pismu.

Teolozi se nikako ne slažu s tvrdnjom HBK da su 'crkveni subjekti međusobno isključivo željeli doći do pravednosti, pri čemu je razumljivo nastojanje i jedne i druge strane da zagovara vlastite interese'. 'Mogu si zamisliti da imaju i velike apetite za nečim što miriše na novac. U redu, to su njihovi interesi i imaju pravo na to', rekao je teolog Adalbert Rebić.(VLM Agencija/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene