Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo računicu

Isplati li se kupiti apartman za iznajmljivanje i kolika mora biti popunjenost da biste poslovali s dobiti?

Apartmani, ilustracija
Apartmani, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Isplativost iznajmljivanja apartmana - 1 Isplativost iznajmljivanja apartmana - 1 Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog Isplativost iznajmljivanja apartmana - 2 Isplativost iznajmljivanja apartmana - 2 Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog Isplativost iznajmljivanja apartmana - 4 Isplativost iznajmljivanja apartmana - 4 Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog Isplativost iznajmljivanja apartmana - 3 Isplativost iznajmljivanja apartmana - 3 Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog +2 Isplativost iznajmljivanja apartmana - 5 Galerija 1/7 >>
Ekonomski analitičar Hrvoje Serdarušić analizira isplativost iznajmljivanja apartmana. DNEVNIK.hr provjerio je isplati li vam se kupiti apartman od primjerice 200.000 eura za iznajmljivanje i nakon koliko bi vam se godina investicija isplatila.

Mnogi misle da je iznajmljivanje apartmana laka zarada i jednostavan način za dodatni izvor prihoda. Ekonomski analitičar Hrvoje Serdarušić otkriva je li to baš tako. Analizirao je scenarij, odnosno isplativost iznajmljivanja triju apartmana koji se iznajmljuju 90 dana u godini.

Ako imamo tri apartmana, a iznajmljujemo ih 72 dana tijekom sezone, a cijena nam je po danu 100 eura, na rentanju apartmana možemo zaraditi 21.600 eura. Ako su nam fiksni troškovi 10.000 eura, dobit nam je 11.600 eura. 

Apartmani, ilustracija Isplativost iznajmljivanja apartmana - 2 (Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog)

Apartmani, ilustracija Isplativost iznajmljivanja apartmana - 6 (Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog)

"Pretpostavimo da poduzetnik u turizmu ima samo fiksne troškove, kao i da su oni jednaki za sve slučajeve. Uz to, poduzetnik razmatra kako produljiti svoju sezonu, za što pretpostavljamo da mu nisu potrebna dodatna kapitalna ulaganja.

Kako nema varijabilnih troškova, svi su troškovi u ovom slučaju jednaki. Poduzetnik će stoga nastojati maksimizirati broj dana u sezoni, popunjenost i ponuđenu cijenu najma", kaže Serdarušić. 

Apartmani, ilustracija Isplativost iznajmljivanja apartmana - 5 (Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog)

Apartmani, ilustracija Isplativost iznajmljivanja apartmana - 1 (Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog)

No to da nema varijabilnih troškova (koji ovise o razini prihoda) nije realno, napominje. 

"Evo kako izgleda slučaj kad osim fiksnih postoje i varijabilni operativni troškovi, za koje ćemo pretpostaviti da iznose 5 % od iznosa prihoda (npr. trošak posredovanja).

Vidjet ćemo da nema pretjerane razlike. Ako pak ubacimo i potrebu kapitalnih ulaganja od, primjerice, 10.000 eura, onda ćemo vidjeti da više nemamo samo pozitivna rješenja u analizi scenarija. Dakle, nužno je povećati broj dana u sezoni da bi se poslovalo s dobiti.

Faktor broja dana u sezoni presudan je ako se želi ekonomski održiv turizam. Tu nam se očituje i stvarna isplativost iznajmljivanja apartmana", poručuje. 

Apartmani, ilustracija Isplativost iznajmljivanja apartmana - 3 (Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog)

Apartmani, ilustracija Isplativost iznajmljivanja apartmana - 4 (Foto: Hrvoje Serdarušić/Blog)

"Turizam je teška i kompetitivna djelatnost. U njemu su upravljanje troškovima i izračun analize neto sadašnje vrijednosti i uvažavanja važnosti novčanog toka od presudne važnosti", napominje Serdarušić. 

Primjer s apartmanom od 200.000 eura s 90 dana popunjenosti 

Najbolja investicija kod apartmana svakako je apartman na atraktivnoj lokaciji, primjerice u Splitu, Rijeci ili Zadru. No takav apartman košta više od apartmana u manje turistički atraktivnim mjestima. 

Prednost je svakako što ćete takvu nekretninu moći iznajmiti i tijekom zime, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci. 

Ako primjerice kupujete apartman u Njivicama na Krku od 70 kvadrata za 200.000 eura i rentate ga 90 dana u godini po 200 eura, moći ćete zaraditi 18.000 eura. U to moramo uračunati fiksne i varijabilne troškove od prihoda. 

Da bismo isplatili cifru od 200.000 eura, koliko smo dali za apartman, moramo ga rentati 90 dana godišnje idućih 11 godina, po računici bez fiksnih troškova i troškova od prihoda. 

U kalkulaciju ćemo sada uključiti i prateće troškove (održavanje, režije, državna i lokalna davanja, naknade posredničkim agencijama i sl.), na koje odlazi minimalno 30 posto prihoda.

Prema toj računici za takav apartman, ako nam ode 30 posto od zarade, moći ćemo zaraditi 5400 eura godišnje, što znači da apartman moramo iznajmljivati 18 godina kako bismo isplatili otprilike 200.000 eura. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene