Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Luku napali iz dosade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prijedlog zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva sudac za mladež odredio je 24-satno zadržavanje u pritvoru četvorici maloljetnika osumnjičenih za sudjelovanje u tučnjavi nakon koje je preminuo maturant Luka Ritz.

U tom razdoblju tužiteljstvo treba zatražiti pokretanje tzv. pripremnog postupka, koji je ekvivalent sudskoj istrazi u postupcima za odrasle ili odustati od kaznenog progona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubojica Luke Ritza od utroka na slobodi Gdje je tu pravda? Slika nije dostupna Luka Ritz - simbol otpora nasilju Kristijan i Pavle primili nagradu nazvanu 'Luka Ritz'

Po riječima glasnogovornice Državnog odvjetništva Martine Mihordin Općinsko državno odvjetništvo iz Zagreba će u iduća 24 sata 'podnijeti odgovarajući zahtjev' i o tome objaviti priopćenje.

Napadači policiji rekli da su Luku napali iz dosade! Odluku o zadržavanju sudac za mladež zagrebačkog Općinskog kaznenog suda donio je nakon višesatnog ispitivanja četvorice mladića. Dvojica od njih terete se za teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, od kojih je 19-godišnji Ritz preminuo deset dana nakon brutalnog noćnog napada početkom lipnja na Mostu slobode.

S obzirom da je riječ o postupku s maloljetnicima, koji je po zakonu tajan, na sudu se nije moglo doznati jesu li se branili šutnjom ili su iznosili obranu. Policija je ranije ustvrdila da su privedeni priznali zločin i pokajali se zbog njegova ishoda.

>> Ubojice: Žao nam je što smo ubili Luku

Glasnogovornik suda je rekao kako je još prerano govoriti o kaznenim djelima za koje će se maloljetnici teretiti u tzv. pripremnom postupku, koji je ekvivalent sudskoj istrazi u postupcima za odrasle.

Osim za nasilničko ponašanje, trojica mladića osumnjičena su za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, a dvojica za teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom.

Peti uhićenik, jedini punoljetnik za kojega se sumnja da je sudjelovao u kobnom napadu na Luku Ritza i njegova prijatelja također je zadržan u pritvoru.

No, njega je ispitao istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda, pred kojim je mladić iznosio svoju obranu i ostao pri onome što je rekao u policiji.

Jedni punoljetnik tereti se za blaži zločin, odnosno policija vjeruje da on nije zadao presudne udarce Luki Ritzu.

Ipak, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer ga je nakon ispitivanja zadržao u pritvoru, a državno odvjetništvo sada treba odlučiti hoće li protiv njega pokrenuti istragu.

Mladić je pred istražnim sucem iznosio svoju obranu i ostao pri onome što je rekao u policiji, a nakon što je državno odvjetništvo zatražilo pritvaranje zadržan je u 48-satnom pritvoru, doznaje se na Županijskom sudu.

Ukoliko dođe do istrage ili suđenja njegov bi se postupak vodio odvojeno od četvorice maloljetnika, koji su upravo zbog svoje dobi dovedeni sucu za mladež pri Općinskom kaznenom sudu, iako ih je policija osumnjičila za teška kaznena djela.

Sva četvorica i od ranije su poznati policiji, a neslužbeno se doznaje da su iz socijalno nesigurnih obitelji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene