Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gospodarski inspektori u proteklih su tjedan dana, zbog nevođenja knjige evidencije utroška brašna, zapečatili 29 pekarskih objekata na području Zagreba.


Budući da su inspektori proteklih dana obišli 81 pekarnicu, zatvaranje njih 29, što čini 36 posto, u Inspektoratu smatraju zabrinjavajućim podatkom, zbog kojeg će još više pojačati svoje aktivnosti. 

Vezani članci Koronavirus u Kini Zatvorili grad s 13 milijuna stanovnika: Jedna osoba iz svakog kućanstva može ići u nabavku svaki drugi dan Koronavirus u Rusiji Utjecaj snažnog širenja koronavirusa: Zatvaraju škole, vrtiće, trgovine...

Kažnjene pekarnice, osim pečaćenja, očekuju i visoke kazne koje mogu iznositi i do 100 tisuća kuna, ali i dodatne zabrane obavljanja djelatnosti koje sudac može propisati i na godinu dana.

U Inspektoratu silna zatvaranja objašnjavaju time da su pojedini pekarski proizvođači olako shvatili propisane obveze, pa neki pekari još ne primjenjuju postojeće propise. 

S inspektorima se nije složila pročelnica Sekcije za pekarstvo u Udruženju obrtnika, Renata Sedak, koja smatra da novi zakon, unatoč svojim logičnostima, nije transparentno primijenjen.

"Zakon je donesen 1. siječnja 2006. godine, no uz njega pekari nisu dobili nikakve upute kojima bi se pojasnila upotreba i vođenje knjiga evidencije utroška brašna (KEUB). 
Budući da pekari u Inspektoratu nisu mogli dobiti pojašnjenje novog zakona, posljedica je da većina njih vodi knjige na svoju ruku, što je vjerojatno i glavni razlog ovim zatvaranjima", rekla je Sedak.

Dodatni je problem pekarima, smatra pročelnica, predstavlja propis prema kojem knjige moraju voditi ručno, što je dosta netransparentno te dovodi do čestih pogrešaka. 

"Među pekarima trenutno vlada velika panika i bojim se da će mnogi morati zatvoriti svoje obrte ako novčane kazne budu toliko visoke", zaključila je Sedak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju