Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RODITELJI NA MUKAMA

Tisuće djece moglo bi ostati bez mjesta u zagrebačkim vrtićima: ''To je jedan začarani krug...''

Aktualno Galerija Obitelj - 1 Obitelj - 1 Foto: Screenshot Obitelj - 2 Obitelj - 2 Foto: Screenshot Djeca Djeca Foto: Screenshot +0 Djevojčica Galerija 1/4 >>
Kapaciteti odgojnih grupa u zagrebačkih gradskim vrtićima odavno su premašeni. Roditelji godišnje ne uspijevaju upisati više od 2000 djece. Ako se toj brojci pribroje i oni čiji majke i očevi imaju status roditelja-odgojitelja, dolazimo do brojke od više od 8000 djece koja ne bi bila upisana. Informer je istražio kako bi se to moglo odraziti na roditelje i na njihovu djecu.

Pozivnim pismima koji su slani poštom u 2016. i 2017. godini, Milan Bandić pozivao je mlade bračne parove i roditelje da se uključe u mjeru roditelj-odgojitelj. Potaknuti obiteljskim životom, ali i u sigurnost prihoda, pojedini su napustili siguran posao, ispisali djecu iz vrtića i odlučili postati korisnici ove mjere. Danas je koristi 5700 roditelja različitih životnih priča.

"Istaknula bih tu žene koje su se zahvaljujući ovoj mjeri odvojile od nasilnika i u slučaju ukidanja ove mjere one bi bile prisiljene vratiti se nasilniku. Odnosno, bile bi ucjenjivane od strane nasilnika zbog prihoda koje majka ne bi imala za uzdržavanje djece", rekla je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja-odgojitelja.

Pročitajte i ovo Informer: Zeleno imanje na Krku - 9 Problemi s birokracijom Lijepa, uspješna i mirisna poduzetnička priča s Krka: "Posla ima, ali uživamo u svakom trenutku"

Pročitajte i ovo Informer: Shrinkflation - 5 DONOSI INFORMER Svi znaju što je inflacija, ali znate li što je "shrinkflacija"? Iza ovog se pojma krije nešto što je mnoge vjerojatno barem jednom iznerviralo

Ukupno 20.000 djece je obuhvaćeno ovom mjerom, od čega je 6000 onih vrtićke dobi. Među njima su i djeca Dunje Jeleč, koja ovu mjeru koristi dvije godine.

"Imam dvije djevojčice i jednog sina. Odlučila sam se na tu mjeru zato što sam se u dogovoru s mužem odlučila posvetiti obitelji, pogotovo dok su djeca mala. Ja sam radila u odvjetničkom uredu , imam 12 godina radnog staža i dala sam otkaz na sigurnom poslu gdje sam imala ugovor na stalno od završetka srednje škole zato što je ovo bila neka sigurnost za 15 godina", rekla je Jeleč.

Ističe kako mjeru ne bi koristila 15 godina, nego barem dok su djeca vrtićkog uzrasta. Strah ju je pomisli što će se dogoditi ako dođe do ukidanja mjere.

"Grad Zagreb je treći po nezaposlenosti u Hrvatskoj. Danas na burzi imamo 1226 radnih mjesta, a u vrtićima nema mjesta. Roditelji koji rade i oni kojima je potreban vrtić neće dobiti mjesta", rekla je Jeleč.

Roditelji upadaju u začarani krug

Da bi roditelji upisali dijete u jedan od 60 zagrebačkih gradskih vrtića, potrebno je da oba roditelja budu zaposlena. Prijave za nadolazeću godinu su odavno završene, a ako se u rujnu ukine mjera roditelj-odgojitelj, mnogi od njih neće imati mogućnost upisa svog djeteta. To će se odraziti ne samo na financijski status roditelja, već i na mogućnost zaposlenja jer im neće imati tko čuvati djecu zbog nedovoljnog broja mjesta u vrtićima.

"Tu je veliki problem što bi tada roditelji ostali nezaštićeni, što znači da bi se svako pojedinačno morao snalaziti kako zna i umije. Svi oni koji imaju djecu vrtićke dobi pokušali bi ih upisati, osigurati brigu i skrb kako bi si potražili zaposlenje. To je jedan začarani krug zato što je očigledno da ni neće biti slobodnih mjesta, a s druge strane ne mogu niti dobiti broj bodova zato što su nezaposlene osobe", ističe Berbić Lacko.

Pročitajte i ovo Opomena pred ovrhu DONOSI INFORMER Istina ili zabluda: Tko je više zadužen, žene ili muškarci? "Često se događa da supružnik ne zna da mu je bračni partner prezadužen, ali..."

Pročitajte i ovo Instrukcije - 3 Prisiljeni raditi sa strane Zašto pružanje instrukcija i dalje spada u sivu ekonomiju? "Plaće profesora u Hrvatskoj su vrlo bijedne i vrlo loše"

Iako bi se trebala ukinuti, s ukidanjem mjere roditelj-odgojitelj nije se složio Visoki upravni sud.

"Mi sad čekamo konačnu odluku za koju se nadamo da će ići u našu korist. S ovom privremenom mjerom smo na neki način dobili pozitivan vjetar u leđa i mirni smo. Čekamo konačnu odluku suda", rekla je Jeleč.

Ako se ukine, korisnici mjere roditelj-odgojitelj koji ostaju u mjeri nakon njene izmjene ostvarivat će pravo na umanjeni iznos od 1000 kuna bez obzira na broj djece u kućanstvu.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene