Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MORH priopćio

Incident na probi za vojnu vježbu ŠTIT 17: Meta koju je vukao MiG-21 pala na kuću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na generalnoj probi međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17, došlo je do incidenta tijekom vježbe protuzračne obrane, izvijestio je MORH.

Ministar obrane Damir Krstičević očitovao se oko incidenta na probi za vojnu vježbu ŠTIT 17. Poručio je da se nesreće nažalost događaju i da mu je žao zbog događaja u . Izrazio je nadu da će sama vježba sutra proći prema zacrtanom planu te da će se normalno održati.

"Sreća u nesreći je da nitko nije stradao"

Pročitajte i ovo Škola Drama u Beogradu Škola danima zataškavala slučaj prolivenog opasnog metala koji je pošpricao učenike Freedom Shield Dvostruko više vojnika Vježbe dviju zemalja razljutile vojnu silu: "To je proba za nuklearni rat!"

"Policija je u 11 sati zaprimila dojavu da je s borbenog aviona koji je vukao metu za gađanje ciljeva u zraku, u sklopu međunarodne vojne vježbe štit 17, na kuću u Ližnjanu pala meta. Ozlijeđenih u toj nesreći nema, a očeivd je u tijeku", izjavila je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić, koji je obišao mjesto pada mete, potvrdio je kako je meta pala na krov obiteljske kuće te kako je vlasnik kuće u tom trenutku bio u dvorištu.

"Sreća u nesreći je da nitko nije stradao. No, to je još jedno upozorenje odgovornima da bi ti preleti aviona trebali izbjegavati naseljena mjesta. Ponavljam, srećom nitko nije stradao", izjavio je načelnik Ližnjana Marko Ravnić dodavši kako je na krovištu kuće pričinjena manja materijalna šteta.

Meta na kući završila zbog juga

"Tijekom održavanja generalne probe međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17, u ponedjeljak, 10. travnja 2017., oko 10:45 sati došlo je do izvanrednog događaja tijekom kojeg je vučna meta za gađanje ciljeva u zraku 'zemlja-zrak', koja se koristi u vježbi, a koju na sajli vuče borbeni avion HRZ i PZO-a MiG-21 pala izvan prostora poligona na civilni objekt u mjestu Ližnjan te uzrokovala manju materijalnu štetu na krovištu kuće", stoji u priopćenju MORH-a.

"Naime, pilot zrakoplova HRZ i PZO-a krenuo je prema proceduri iznad aerodroma Pula te je izbjegavajući naseljena mjesta krenuo prema poligonu Marlera. U samom zaokretu iznad mora, a neposredno ispred mjesta Ližnjan, oko 10:35 sati, došlo je do pucanja nosive sajle i meta je uslijed djelovanja južnog vjetra pala u mjesto Ližnjan na privatnu kuću te prouzročila manju materijalnu štetu", dodaje se u priopćenju.

Sama težina mete iznosi oko 5 kilograma, a u slobodnom padu, stabilizirajuće trake mete imaju funkciju padobrana te tako usporavaju njen pad na zemlju, ističu u MORH-u.

Vojna i temeljna policija izašle su na teren gdje se utvrđuju uzroci ovog događaja, stoji na kraju priopćenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene