Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmlađi najviše uživali

Na vojnom poligonu Rt Kamenjak održana tradicionalna vojna vježba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na vojnom poligonu Rt Kamenjak održava se tradicionalna godišnja vojna vježba Štit. Na taj način provjerava se osposobljenost postrojbi protuzračne obrane u gađanju ciljeva u zračnom prostoru.

Ove godine su u vježbi sudjelovali i slovenski vojnici. Prije same pokazne vježbe, vojne postrojbe otvorile su vrata svojih tabora javnosti. Tako su najmlađi mogli zaviriti u svaki kutak vojnog voznog parka i opreme nakon čega su mnogi od njih izrazili želju za bavljenjem sličnim ili istim poslovima u budućnosti.

Pročitajte i ovo Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16 Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 1 Brzi odgovor 2023 Letjelice, transporteri i brojno naoružanje: Europske mirovne snage u susjedstvu vježbaju razbijanje prosvjeda

Na upit zašto su vojnici važni, od mališana smo dobili nekoliko zanimljivih odgovora. Prije svega svjesni su obrane u slučaju rata, no osim toga, sjećaju se poplava i raznih drugih akcija u kojima je vojska pomagala.

Jedna od vježbi postrojbe protuzračne obrane bila su bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru.

"Na samoj vježbi sudjeluje oko 600 pripradnika hrvatske kopnene vojske odnosno oružanih snaga i pripadnika slovenske vojske tako da smo svi skupa raspoređeni tu na prostoru Kamenjaka", kaže pukovnik Alen Šimunić, voditelj vježbe.

"S kolegama iz hrvatske kopnene i zračne vojske vježbamo već četvrtu godinu zaredom i zbog toga smo jako zadovoljni", rekao je Željko Muhić, časnik zapovjedništva logističke brigade iz Slovenije.

Pokazna vježba na kojoj će se utvrditi stvarno stanje osposobljenosti vojnika održat će se idući tjedan. Taj će događaj, prema najavama, pratiti i hrvatska predsjednica te slovenski predsjednik.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene