Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnica u mirovini

Kaos u Imotskom: Gotovo 2.000 pacijenata ostalo bez liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo dvije tisuće pacijenata u Imotskom ostalo je bez liječnika obiteljske medicine jer je njihova liječnica otišla u mirovinu. Dok pacijenti traže gdje se upisati jer su sva mjesta popunjena, HZZO i županijski Dom zdravlja, prebacuju krivnju jedni na druge.

Vrata zaključana, liječnica je otišla u mirovinu, a više od tisuću i osamsto pacijenata u Imotskom ostalo je bez liječnika.

Pročitajte i ovo Jednokratno novčano primanje za umirovljenike, Ilustracija Jednokratna pomoć Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro na račune sjeda novac, provjerite koliko KBC Zagreb Što s pacijentima? Najveća zagrebačka bolnica odgađa preglede i operacije zbog izbora

Zamjene nema. Neki se snalaze tražeći novog liječnika. 'Žena ide u mirovinu po zakonu i tako je kako je. Idem se upisati kod drugog liječnika', rekao je pacijent Mirko Tolić.

No, mjesta neće biti za sve jer su ostali liječnici prilično popunjeni. Ova će ordinacija ostati prazna jer u Imotskom ima više liječnika nego što je to predviđeno mrežom javne zdravstvene službe.

>> Pacijenti u velikim problemima: Otkazano na tisuće operacija

'Mrežom je predviđeno osam timova, a sad ih je odlaskom doktorice ostalo još devet, znači još je uvijek jedan tim viška. Trebala bi se osigurati infrastruktura u mjestima gdje je predviđeno da trebaju biti timovi. Ona je nekim privatnim inicijativama čak i osigurana, međutim županija mora odraditi svoj dio', rekla je Dubravka Pezelj Duliba, iz HZZO-a.

Još se u proljeće trebala otvoriti ordinacija u Podbablju. 'Županija nije raspisala koncesiju zbog toga što je bila odluka županijske skupštine da se koncesije ne daju dok u Domu zdravlja ne bude 30 posto djelatnosti iz pojedine struke', rekao je Marko Rađa, iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Uz to, dodaju da općina nije mogla ni osigurati prostor. Sada se tim ipak pokreće. 'Papiri su upućeni prema HZZO direkciji kako bi dao mišljenje o potrebi osnivanja tog tima', kaže Rađa.

No u Domu zdravlja misle kako mreža zdravstvene zaštite nije dobra. Smatraju da bi bilo bolje imati još jedan tim u Imotskom, gdje već imaju prostor i gdje ljudi odmah imaju laboratorij, ljekarnu i svu ostalu infrastrukturu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene