Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliži li se zima kraju?

Idućih dana temperature u porastu, snijeg će se topiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I danas nas očekuju nove oborine, no snijeg koji će mjestimice padati bit će sve mokriji i sve čašće će prelaziti u kišu, a idućih dana slijedi i zatopljenje.

Jutro će proteći još većinom oblačno, uglavnom s kišom, samo u sjeverozapadnom području i gorju moguće još i uz mokar snijeg. Vrlo nestabilno bit će u Dalmaciji, posebno na jugu, gdje uz jak južni vjetar i grmljavinu lokalno može biti i izraženijih pljuskova. Jutarnja temperatura kreće se od blagog minusa na zapadu do čak 6 stupnjeva na istoku zemlje, a duž Jadrana malo iznad nule jutros je na sjeveru, dok se u Dalmaciji očekuje 10-ak stupnjeva.

Pročitajte i ovo Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu Ilustracija vremenska prognoza Temperatura se znatno penje, meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

>> Novi snježni pokrivač prekriva Zagreb, u Gorskom kotaru ima ga više od metra

Poslijepodne će u unutrašnjosti biti promjenjivo i toplije. Oblačnije će se zadržati u središnjim krajevima, dok u Slavoniji može biti i sučanih razdoblja. Povremeno mjestimice još može pasti i malo kiše. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 3 do 4 stupnja na zapadu te 8 do 9 stupnjeva, koliko se očekuje na istoku zemlje. 

Nešto hladnije, možda još i uz malo mokrog snijega, bit će tijekom današnjeg dana u Gorskom kotaru. U Lici će padati kiša, a na sjevernom Jadranu poslijepodne se očekuje sve više sunčana vremena. Temperatrua će porasti i do 10 stupnjeva, a zapuhat će sjeverozapadnjak. 

Vrijeme će se poslijepodne smirivati i u Dalmaciji. Južni vjetar okrenut će na jugozapadni i sjeverozapadni, a najviša dnevna temperatura može porasti i do ugodnih 14 stupnjeva. 

Idućih dana toplije

Idućih dana vrijeme će biti promjenjivo i pretežno oblačno, često i maglovito, a sunčanih razdoblja najviše će biti u ponedjeljak i utorak i to sredinom dana te poslijepodne. U srijedu slijedi ponovno oblačno vrijeme s kišom, a u gorju i snijegom. No, dnevna temperatura bit će u porastu.

Na moru će u provoj polovici novog tjedna biti barem djelomice sunčano, uz većinom slab vjetar te temperaturu primjerenu kraju veljače. U srijedu uz više oblaka ponegdje ipak postoji mogućnost za novu kišu.

Snijeg i poledica, obvezna zimska oprema

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocestama: A7 GP Rupa-čvor Diračje i A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Bosiljeva, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub.

Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz Zagreba u smjeru Rijeke i obratno. Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti, a zbog niskih temperatura HAK upozorava na moguću poledicu, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Snijeg pada mjestimice u središnjoj Hrvatskoj i Gorskom kotaru. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti te zabrana za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na većini cesta u Gorskom kotaru ( uključujući staru cestu D3), dijelu Like i središnje Hrvatske ( također na D1 GP Macelj-Karlovac-Grabovac-Gornji Vaganac-Gračac-Knin), mjestimice Hrvatskom primorju i Istri te na otocima Krku, Cresu i Lošinju.

Državnom cestom D25 Gospić-Karlobag smiju voziti samo osobna vozila. Za sav promet zatvorene su ceste D218 Dobroselo-Mazin i ŽC5094 Bater-Breza-Stalak. Zimski uvjeti važe na sljedećim cestama u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju: D3 Karlovac-Zdihovo-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica-Čavle-Rijeka, D8 GP Pasjak-Rupa-čvor Matulji, D32 GP Prezid-Delnice, D42 Stubica-Vrbovsko-Ljubošina, D100 Porozina-Mali Lošinj, D102 Šmrika (D8)-Krk-Baška, D203 Brod na Kupi-Delnice, D305 Parg-Čabar, D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Križišće-Jadranovo, te na županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Senja te na području Labina, Viškova, Klane, Matulja i Kastva, Donje Stubice, u zaleđu Opatije, Mošćeničke Drage i Lovrana.

Za sav promet zatvorene su županijske ceste ŽC5032 G.Jelenje- Mrzle Vodice i ŽC6062 Lič-Lukovo zbog snježnih nanosa, a ŽC5047 Veprinac-Učka (stara cesta preko Učke) otvorena je samo za osobna vozila.

Lika, središnja i sjeverozapadna Hrvatska: D1 GP Macelj-Karlovac-Grabovac-Gornji Vaganac-Gračac-Knin, D6 GP Jurovski Brod-Karlovac-Brezova Glava-Vojnić-Vojišnica, D23 Duga Resa-Kapela-Žuta Lokva-Senj, D25 Korenica-Gospić, D36 Karlovac-Šišljavić, D42 Ljubošina-čvor Ogulin-Josipdol-Poljanak-Drežničko Selište, D42 u mjestu Poljanak, D50 Žuta Lokva-Lički Osik-Gračac, D52 Špilnik-Korenica, D217 Ličko Petrovo Selo- GP Ličko Petrovo Selo, D218 GP Užljebić-Dobroselo, D534 Budak-čvor Gospić, ŽC5201 Selište-Prijeboj.

Za sva vozila zatvorene su ceste na području Krivog Puta. Zabrana je prometa, zbog zimskih uvjeta, za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na graničnim prijelazima: Rupa, Pasjak, Užljebić, Jurovski Brod, Ličko Petrovo Selo i Prezid.

Uspostavljena je trajektna linija na relaciji Sućuraj- Drvenik. U prekidu su katamaranske linije: Split-Hvar-Korčula, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Vis, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Zbog nogometne utakmice, u nedjelju 24. veljače 2013. izmijenjen je plovidbeni red trajekata:

Split-Vis umjesto u 19 sati isplovit će u 21 sat, Split-Rogač umjesto u 19 sati isplovit će u 21 sat, Split-Supetar umjesto u 20,30 sati isplovit će u 21 sat, Split-Stari Grad umjesto u 20,30 sati isplovit će u 21 sat. (D.B./T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene