Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mirovine, pa tako i braniteljske, povećavat će se samo ako proračun to bude mogao podnijeti.


Ministar branitelja Predrag Matić poručio je danas da se braniteljske i mirovine stradalnika Domovinskog rata stečene po posebnim propisima neće smanjivati niti ukidati, suprotno nekim najavama iz oporbe.

Vezani članci Počast žrtvama Vukovara - 2 Prva Vlada koja je spojila oporbu i vlast obišla Vukovar: "Sve smo mi to proživljavali s njima" Slika nije dostupna Medved najavio novi Zakon o braniteljima, Matić poručuje: "Mogući Barišićev plagijat je mala beba za to"

Matić je na konferenciji za novinare pojasnio da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava od 1. siječnja iduće godine provesti tehničku uskladbu mirovina stečenih po posebnim propisima.

Najveći broj hrvatskih branitelja i stradalnika ima stopostotnu radnu nesposobnost i mirovinu stečenu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, što se ne mijenja niti se tu bilo što događa, istaknuo je Matić.

Imamo tzv. "podijeljene mirovine" u omjeru 20 posto iz "civilnog sektora", a 80 posto prema Zakonu prema pravima hrvatskih branitelja, te 50 posto iz "civilnog dijela" i 50 posto prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. One se od 1. siječnja 2015. tehnički dijele i tu branitelji ponovno imaju bolju poziciju nego bilo tko drugi, ustvrdio je Matić.


EKSKLUZIVNO: Povećao se broj branitelja upisanih u Registar!

Napomenuo je kako mirovine stečene prema posebnim propisima, u koje spadaju braniteljske mirovine ali i mnoge druge kategorije, ovise o stanju državnog proračuna. One će se povećavati samo i jedino onda kada to proračun bude mogao podnijeti.

Kada u tri uzastopna tromjesječja BDP bude rastao najmanje dva posto, a proračunski deficit pao ispod tri posto, vratit ćemo one iznose koji su bili do prije par mjeseci, najavio je Matić istaknuvši da svako drugo usklađivanje mirovina prema gore, a nikako prema dolje, može biti prema mogućnostima proračuna.

Što se tiče tzv. civilnog dijela, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju braniteljima će se na 20 posto mirovine svakog 1. siječnja i 1. srpnja u sklopu usklađivanja mirovina povećati taj dio mirovine, ako one budu rasle.

Matić je napomenuo kako druge članice EU nisu imale Domovinski rat i nisu upoznate s pojmom hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata, pa je bilo primjedbi da se preveliki iznos daje za te kategorije.

Pet milijardi za braniteljske mirovine

Zbog toga će se razdvojiti dio koji se odnosi na radničke mirovine, jer su prije Domovinskog rata mnogi branitelji i ratni invalidi, odnosno poginuli, imali radnog staža, i to će se sada tehnički riješiti, kaže Matić.

Po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za mirovine stečene po posebnim propisima isplaćuje se oko sedam milijardi kuna, od čega gotovo pet milijardi za braniteljske, no nakon tog tehničkog razdvajanja smanjit će se iznos za povlaštene mirovine i po posebnim propisima. Matić napominje kako takvih braniteljskih mirovina ima oko 70 tisuća.

 (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju