Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnici IDS-a uputili su u srijedu apel Vladi da odmah krene u proces decentralizacije, za koju drže da će omogućiti ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske i spriječiti odlazak mladih iz Hrvatske.


"Držimo da je decentralizacija jedini dugoročni put kojim se može osigurati rast i razvoj te spriječiti iseljavanje mladih. Dosadašnji model nije dao rezultate i mislim da po njemu nećemo uspjeti u cilju, već je neophodna cjelovita suštinska decentralizacija zemlje, spuštanje odgovornosti, ovlasti i fiskalnog kapaciteta na jedinice lokalne i regionalne samouprave. Decentralizacija je jedini način ubrzavanja gospodarskog rasta, podržavanja razvojnih projekata i u konačnici otvaranja novih radnih mjesta i sprječavanja ili ublažavanje trenda iseljavanja mladih", rekao je na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Vezani članci Boris Miletić Miletić: ''IDS je jedini koji će se za projekte u Istri boriti i kad se ugase svjetla kampanje'' Boris Miletić Nove reakcije na jezivi transparent: "Sramota koju gledamo je logičan slijed kukavičke i opasne politike toleriranja nasilja i dodvoravanja radikalima"

 

Ustvrdio je da je centralizirani sustav kakvog Hrvatska ima "promašen, financijski neodrživ i neefikasan", naglasivši je da decentralizacija nije "istarsko pitanje", već može omogućiti ravnomjeran razvoj Hrvatske. "Procesi koji se nastoje odvijati ne idu za time da se Hrvatska decentralizira, već idu u suprotnom smjeru - dodatnu centralizaciju", poručio je.

Miletić je rekao da sustav trenutno funkcionira tako da od 100 kuna poreznih sredstava 90 odlazi u središnju državnu blagajnu, 5 posto odlazi u Grad Zagreb, a preostalih pet moraju između sebe podijeliti svi gradovi i općine u Hrvatskoj. Napomenuo je da lokalna i regionalna samouprava u ukupnom vanjskom dugu, koji iznosi više od 270 milijardi kuna, sudjeluje s tek oko 2 posto, dok ukupni ostatak od više od 97 posto generira centralna vlast.

"To govori u prilog činjenici da lokalna samouprava ne može biti generator problema, već da probleme i dugove stvara glomazna centralna država", kazao je.

Osvrćući se na najave o reformi javne uprave, Miletić je izrazio IDS-ovo protivljenje racionalizacijama koje se bave premještanjem sjedišta državnih službi, pa i policije, kao i najavama dodatnog smanjivanja prihoda lokalne i regionalne samouprave. Ocijenio je da se "tobožnjim racionalizacijama, koje se netočno pakiraju kao reforme", ništa neće postići osim što će se smanjiti kvaliteta usluga koje dobivaju građani. "Hrvatskoj ne treba parcijalno, već cjelovito rješenje. Potrebna je prvo decentralizacija, a zatim pametno osmišljena racionalizacija", naglasio je.

Na novinarsku tvrdnju da je ova IDS-ova konferencija napad na Most, pogotovo u trenutku kada se govori o "preslagivanju" u Vladi, čelnik IDS-a je kazao da je većina Mostovaca došla iz jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali da su "brzo zaboravili odakle su došli". "Ovaj trend populističkih najava ne drži vodu, niti će dati neke velike rezultate. Ovo nije napad na nikoga, već apel Vladi. Hrvatska je precentralizirana i potrebno ju je suštinski decentralizirati", poručio je Miletić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju