Tomo Medved
Tomo Medved Foto: DNEVNIK.hr

U osječkome KBC-u u petak je identificirano pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na području hrvatskoga Podunavlja, a među njima je i pripadnik 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske Tomislav Balić.


Izrazivši sućut obitelji Balić i obiteljima onih čiji su posmrtni ostaci identificirani, predsjednik Vlade Andrej Plenković novinarima je izjavio kako je to bolna tema za Hrvatsku, ali predanost u preciznom utvrđivanju podataka o svim nestalima i pokušaju njihove identifikacije trajna je zadaća Vlade.

Vezani članci Sandra Rapčak Škomrlj, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Sandrin otac je imao 24 godine kad je nestao, a potraga za njime traje 31: "Iz naše kuće je otišao na farmu, a obitelj je zarobljena" Paško Mladinić "Živi su i zdravi": Prekinuta potraga za mladim parom iz Splita. I dalje se traga za trećom osobom iz Solina

"Nastavit ćemo raditi taj posao dok ne dođemo do podataka o sudbini svih nestalih", poručio je predsjednik Vlade u osječkom KBC-u, gdje je s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom nazočio završnoj identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava iz Domovinskog rata.

Na upit novinara što učiniti da Srbija u vezi s rješavanjem sudbine nestalih osoba poduzme nešto konkretno, Plenković je odgovorio kako se ta tema stalno ističe u svim kontaktima, na svim razinama, kad god postoje susreti.

"Postoji bilateralna komisija i neformalni kontakti. Izrazito je važno da dođemo do istine, i na tome ćemo inzistirati", dodao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je kako je identificiran poginuli hrvatski branitelj Tomislav Balić, pripadnik 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske.

Slijedi identifikacija još četiriju osoba, od kojih su tri civili te ročnik bivše JNA koji je poginuo u napadu na Vukovar.

"S današnjim identifikacijama još tragamo za 1864 nestale osobe iz vremena Domovinskog rata, od kojih su 1463 nestale osobe i 401 osoba za koje se pouzdano zna da su smrtno stradale, ali ne znamo njihovu sudbinu", rekao je Medved.

Ove godine identificirano 11 osoba

Podsjetio je kako je samo u 2021. godini identificirano 11 osoba, što pokazuje usmjerenost Vlade prema rješavanju sudbine nestalih osoba, a na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu moderniziran je novi laboratorij, koji je opremljen najsuvremenijom opremom upravo radi bržega i preciznijeg procesa identifikacije posmrtnih ostataka.

Na novinarski upit o suradnji sa Srbijom u vezi s pitanjem nestalih, Medved je odgovorio da suradnja Srbije "u pogledu njezina doprinosa u rješavanju sudbine nestalih osoba u potpunosti izostaje".

"Ona je i dalje nikakva. Iako je Ministarstvo u proteklih nekoliko godina uputilo na desetke konkretnih zahtjeva, za konkretnim protokolima, nažalost, izostala je informacija o tome što su i gdje su postupale postrojbe tzv. JNA", istaknuo je ministar Medved.

Dodao je kako Hrvatska posjeduje dokumente iz kojih je jasno vidljivo što su i kada činile postrojbe JNA i Teritorijalne obrane, gdje su provodile ekshumacije iz primarnih grobnica, ali ono što nedostaje je informacija gdje su završili ti posmrtni ostatci, pa će se zato i dalje tražiti doprinos Srbije u rješavanju tog pitanja.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir rekla je kako je obitelj poginulog branitelja Tomislava Balića gotovo 30 godina prolazila kalvariju u traganju za istom. Ocijenila je da hrvatska Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja, unatoč proteku vremena, danonoćno rade na pitanju nestalih osoba.

"Nadamo se da će Srbija dati ono što od nje očekujemo, što je ključ rješenja jer, bez obzira na sve napore, ne može se doći do većih rezultata jer su informacije o tome u arhivima u Srbiji", poručila je Alvir.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju