Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kristali metamfetamina ‘ice’, u SAD-u poznati kao gay droga čije djelovanje stručnjaci opisuju kao deset puta jače i pogubnije od kokaina, postali su hit među hrvatskim narkomanima koji ih na osnovi recepta s Interneta odnedavno sami pripravljaju. Kako bi se lakše razumjelo koje zastrašujuće posljedice ostavlja dovoljno je pogledati fotografije.


Na narkomanskoj sceni u Hrvatskoj unazad nekoliko mjeseci pojavila se veća količina kristaliziranog metamfetamina “ice”, u svijetu poznatog i kao gay droga, čije djelovanje stručnjaci opisuju kao deset puta jače i pogubnije od kokaina.

Vezani članci Ecstasy, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Kod dvojca na Pagu pronašli ecstasy i amfetamine, priveden 22-godišnjak i maloljetna osoba Uhićen Crnogorac s 1,3 kg heroina i 1,8 kg marihuane Crnogorac u Zadru dilao drogu: U njegovu domu pronađeno više od kilograma heroina

Popularizirana među homoseksualcima u SAD-u tijekom posljednjih 15-ak godina, zbog učinka dovođenja u euforiju i stvaranja osjećaja iznimne snage, što je slično kokainu i speedu, ali daleko dugotrajnije, a naročito zbog rušenja seksualnih barijera i neutaživoj želji za odnosom ova droga širi se nevjerojatnom brzinom.

Da stvar po vlasti koje bi se trebale baviti sprečavanjem njezina rasparčavanja bude lošija, ice se može napraviti i u kućnoj radionosti. S obzirom na cijenu po gramu od 600 kuna, dio hrvatskih ovisnika prema vlastitom priznanju, uz pomoć na Internetu dostupnih recepata, već se ovoga ljeta upustio u njegovu proizvodnju i u većim dalmatinskim gradovima te Zagrebu danas se može nabaviti bez većih problema.

Iako ovisnost o iceu službeno u Hrvatskoj još uvijek nije zabilježena, jedan heroinski ovisnik iz Splita i narkomanka iz Zagreba s kojima smo razgovarali naglasili su kako se taj dan neće dugo čekati. Svoju tvrdnju oni, nakon što su konzumirali ice, argumentiraju njegovom razarajućom i njima silno “privlačnom” snagom. 

Kako bi se lakše razumjela ekstremna opasnost ovog oblika metamfetamina, koji je diljem svijeta dobio inačice u slengu kao što su Crystal, Tina, Tweak, t, Bitch, Chrissy i meth, dovoljno je pogledati zastrašujuće posljedice koje ostavlja iza sebe. 

Osoba koja ga uzme može ostati budna i hiperaktivna čak do 24 sata, a poznati su slučajevi i do nekoliko dana. Prve posljedice koje se javljaju nagli su gubitak težine i nesanica. Nakon njih dolazi nemogućnost bilo kakvog uživanja i teške depresije.

One pak vode do potpunog otuđenja i nemogućnosti komunikacije. Slijede agresija i nasilje te teške paranoje. Smrt koja završava ovu priču najčešće je prouzročena moždanim udarom ili infarktom. 

- Homoseksualci koji su uzimali metamfetamin u čak 84 posto slučajeva imali su seksualni odnos s osobom koja im nije stalni partner. Drugi ispitanaci naveli su kako su tek uz pomoć ove droge otkrili svoju seksualnu orijentaciju (misli se na gay muškarce). S obzirom da su u vrijeme korištenja droge mjesečno imali gotovo 10 partnera, drastično je narasla opasnost od zaraze hiv virusom - navodi Lori Whitten. 

Tragičan rezultat ove činjenice podatak je da je 2000. godine u Americi čak pola od svih osoba novozaraženih hiv-om uzimalo metamfetamin.

U Hrvatskoj ta opasnost, na sreću još uvijek nije tolika, no prof. Slavko Sakoman naveo je da je prepoznata opasnost od ove droge.

- Iako je riječ o relativno novoj drogi u Hrvatskoj njezini učinci dobro su poznati. Ice je rafinirani i pročišćeni metamfetamin koji se najčešće uzima pušenjem. Zbog toga on najdirektnije i najjače udara na mozak. Pritom ga rapidno uništava i dovodi do nepopravljive štete.